Суспільне мовлення

У Львові поліція розслідує евтаназію собак у ЛКП “Лев”: що відомо

У неділю, 4 червня, зоозахисники повідомили про евтаназію двох здорових собак у ЛКП “Лев”. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Цю інформацію Суспільному підтвердила речниця поліції Львівщини Світлана Добровольська.

Зоозахисниця Андріана Байло повідомила, двох собак приспали у п’ятницю, 2 червня. За її словами, тварини не були ні хворі, ні вкрай агресивні. Білий собака був у ЛКП “Лев” з червня 2022 року, його планували забрати у притулок “Милосердя”, а чорний — з кінця грудня. Він чекав на господарів. Собак звали Маван і Х’ю.

“В п’ятницю було евтаназовано дві здорові собаки, трупи яких до сьогоднішнього дня зберігалися в морозильній камері на підприємстві. Керівник підприємства і головний лікар відмовилися приїхати і надати якісь пояснення, навіть на прохання поліції. Ветеринари і працівники нічого не знають, як це сталося, і шоковані з цієї ситуації. Собаки не були ні хворі, ні критично агресивні, показів до евтаназії не було, що нам підтвердив кінолог підприємства і сказав, що жодної рекомендації для умертвіння цих собак не підписував”, — пише Андріана Байло.

Трупи собак у морозильній камері. Facebook/Андріана Байло

Зоозахисники викликали поліцію та написали заяву за фактом евтаназії тварин. Тіла собак вилучили. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Слідчі встановлюють, хто надав вказівку приспати тварин та хто її виконав.

“Відкрито кримінальне провадження за частиною 3 статті 299. Це жорстоке поводження з тваринами. Розпочато досудове розслідування. Призначено експертизу. З’ясовуємо всі обставини справи”, — каже речниця поліції Львівщини Світлана Добровольська.

Евтаназія собак

Тіла собак дослідять експерти, щоб встановити точну причину смерті. Facebook/Yulia Radlinskaia

Також на ситуацію відреагував перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. Він заявив, що мерія розпочала службове розслідування. На цей час керівницю ЛКП “Лев” Олену Іващенко відсторонили від посади. Наразі її обов’язки виконуватиме Ірина Мауль.

“Ця ситуація викликала значний суспільний резонанс. Я попрошу, щоб ми більше не застосовували таких методів. Якщо є медичні покази для того, щоб усипити тварину, то вони мають бути узгоджені і проговорені по всій ланці. Люди на це реагують дуже болісно, в мене в самого є собака, і я також не зрозумів цієї ситуації, коректно кажучи”, – каже Андрій Москаленко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наразі Суспільне намагається отримати коментар від ЛКП “Лев”.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин