Суспільне мовлення

У Львові почав працювати пересувний пункт забору крові

У Львові 25 травня почав працювати мобільний пункт забору крові. Його облаштували в автобусі, він зможе вирушати у віддалені куточки області. Про це Суспільному розповів директор обласного департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис.

За словами директора обласного центру служби крові Ярослава Дяківа, такий автобус полегшить ситуацію із донорською кров’ю.

“Війна: є поранені, є переміщені особи. Відповідно, крові потрібно набагато більше. Ми якось справляємося з цими речами, але з цим автобусом будемо справлятися набагато краще”, — каже Ярослав Дяків.

25 травня автобус працював на першій локації — подвір’ї простору FESTrepublic. Охочі здати кров вишикувались у чергу, відпросився з роботи і прийшов здати кров — Олексій Туфанов.

Донор Олексій Туфанов. Фото: Суспільне Львів

“Я — донор вже не перший рік, співпрацюю із благодійним фондом “Із янголом на плечі”. Зазвичай тромбоцити здаємо, але тут така цікава подія, презентація автобуса, тому вирішив приєднатися”, — говорить донор Олексій Туфанов.

Як розповів Суспільному директор обласного департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис, допомогли організувати цей пункт донори зі Швеції. Всередині автобуса чотири місця, також є обладнання для транспортування крові.

“Ми вже маємо багато звернень. Ідея полягає у тому, щоб першочергово виїжджати в організовані колективи або віддалені території, щоб максимально наблизити таку можливість для усіх, хто має бажання здати кров”, — каже Орест Чемерис.

У Львові почав працювати мобільний пункт забору крові

Фото: Суспільне Львів

Паралельно із мобільним пунктом забору крові, запрацював центр крові Першого медичного об’єднання у лікарні Святого Пантелеймона на вулиці Миколайчука. Там лікується Богдан Стратюк з Рівного. Чоловік пішов захищати Україну 24 лютого минулого року, до цього військового досвіду не мав. За час служби отримав звання командира відділення. Богдан був у складі 95 окремої десантно-штурмової бригади, боронив Ізюм, Лиман. Травмувався 5 квітня 2023 року під Мар’їнкою. Чоловік підірвався на протипіхотній міні.

“Мені дали людей, які ще не були в бою. Їх посилати було марно. Вони не знали що робити, як штурмувати. Завдання було — розвідка боєм та забрати нашого “двохсотого”. Почали заходити на ворожу позицію, але вони відійшли і замінували за собою. Я підірвався на міні, мій другий номер, який перший раз був в бою, теж. Його посікло моїми осколками, він підбіг до мене, ми почали накладати турнікети”, — розповідає пацієнт Богдан Стратюк.

У Львові почав працювати мобільний пункт забору крові

пацієнт Богдан Стратюк. Фото: Суспільне Львів

Богдана евакуювали побратими, спочатку він проходив лікування в Дніпрі, згодом у Львові в центрі Незламні.

“Я постійно стікав кров’ю. Мені доливали кров. Я дуже вдячний лікарям за те, що є кров. Я постійно прошу свою дружину, всіх знайомих з будь-якою групою крові — здавайте кров”, — каже Богдан Стратюк.

У Львові почав працювати мобільний пункт забору крові

Центр крові Першого медичного об’єднання у лікарні Святого Пантелеймона. Фото: Суспільне Львів

За словами керівника центру Юрія Кобецького, донорська кров рятує життя. В цьому пункті є можливість виділяти елементи крові, плазму, а також цільну кров.

“Якщо використовувати компоненти крові, ми використовуємо три компоненти для одного хворого або дві плазми, або одні еритроцити, або одні тромбоцити і, зокрема, цитратний розчин. Якщо взяти цільну кров на одного пацієнта, тоді ми використовуємо значно менше і це сприяє профілактиці виникненню гіпокальціємії”, — каже керівник центру крові Першого медоб’єднання Юрій Кобецький.

За словами керівника центру, потрібна кров усіх груп. Найчастіше використовують першу групу крові із резус-фактором “мінус”, її можна вливати, коли резус-фактор пацієнта невідомий.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин