Львівський портал

У Львові одночасно пересадили серце і нирку пацієнту

Лікарі Першого медоб’єднання Львова вдруге в Україні виконали одночасну трансплантацію серця і нирки чоловіку, який 18 років страждав від ниркової недостатності й переніс два інфаркти. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

«Мені бракувало повітря. Я не міг пройти і метру. Не міг навіть спати. Щоночі моя дружина та донька контролювали, чи я дихаю. Це було важко, я вже думав, що це мої останні дні», – розповідає про свій стан перед трансплантацією 58-річний львів’янин Віктор Абрашкін.

Проблеми зі здоров’ям у чоловіка почалися, коли йому було 40. Тоді Вікторові діагностували хворобу нирок і призначили пігулки. Довгі роки цього було достатньо для підтримки роботи органу. Аж поки, три роки тому, чоловік не переніс інфаркт.

Після цього нирки відмовили остаточно і хворому знадобився гемодіаліз – штучне очищення крові. Потім Віктор переніс ще один інфаркт.

Упродовж наступних півтора року чоловік не міг вдихнути на повні груди та втрачав останні сили на чергову процедуру діалізу. Врятувати Віктора могла лише трансплантація одразу двох органів. Адже, щоб хворий переніс пересадку нирки, спершу треба було «полагодити» його серце.

Таку складну операцію в Україні виконували лише одного разу – в Інституті серця. Тож львів’янин майже втратив надію на порятунок. Проте 58 день народження Віктора, його дружина вирішила повезти чоловіка до лікарні.

«Щоб я не нервував, дружина не сказала мені, що з’явився донор і ми їдемо на трансплантацію. Як приїхали, то я був у шоці! Уявляєте, в мій день народження я отримав шанс на друге життя», – каже він.

За словами керівника Центру трансплантології Максима Овечка, лікарі працювали двома бригадами: кардіохірурги та абдомінальні хірурги.

«Спершу наші колеги пересадили серце. Воно успішно “запустилося”. Щойно це сталося, ми змогли взятися за пересадку нирки. Вона теж запрацювала ще в операційній. Ми дуже пишаємося, адже за весь час незалежної України – це лише друга така трансплантація і вона успішна. А це означає, що відтепер у нашому Центрі ми можемо виконувати і такі складні трансплантації та рятувати ще більше життів», – наголосив керівник.

Від рятівної операції минуло вже чотири місяці. Віктор відновився та поступово повертається до активного способу життя. Він дихає на повні груди, гуляє лісом пішки та навіть їздить на велосипеді.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова  підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-10 10:15:35