Львівський портал

У Львові медики врятували чоловікові єдину ногу від ампутації

Львівські медики лікарні святого Пантелеймона виконали складне багатоетапне оперативне втручання львів’янину, щоб врятувати від ампутації його єдину ногу. Іншу він втратив через поширене захворювання судин. Про це Львівському порталу повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.

Цьогоріч весною у 57-річного Леоніда Галеднюка почалися сильні болі в правій нозі. Він звернувся до лікарні за місцем проживання. Виявилося, що біль викликало поширене хронічне захворювання, за якого в артеріях утворюються бляшки і це призводить до важкої недостатності кровообігу. У таких випадках рятує лише операція.

Відтак медики прооперували чоловіка, відновивши кровопостачання за допомогою штучної судини. Однак після операції виникли ускладнення і пацієнтові довелось ампутували праву ногу. До цього ж, у чоловіка розвинулась інфекція і його стан лише погіршувався. З лихоманкою та набряком в лівій нозі він звернувся за порятунком до медиків лікарні святого Пантелеймона.

«Пацієнт поступив із ознаками інфекції в шунті. Вже було більше літра гною! Леонід потребував негайного втручання для порятунку кінцівки. Ситуація ускладнювалася тим, що шунт був накладений на єдину життєздатну стегнову артерію, яка також проявляла ознаки інфекції. Видалення цього шунта було ризикованим, адже воно могло призвести до втрати єдиної опорної кінцівки», пояснює складність випадку завідувач відділення судинної хірургії Андрій Мелень.

Попри те, львівські спеціалісти вирішили виконати складне багатоетапне оперативне втручання. Спершу виділили клубову та глибоку стегнову артерії та наклали шунт поза інфекційним вогнищем. Відтак проклали новий шлях для кровотоку. Після завершення цієї частини перейщли до видалення старого інфікованого шунта.

Попри успішність операції, невдовзі медики були змушені виконати пацієнту ще одну операцію. Адже на контрольному КТ виявили старі нагноєнні гематоми заочеревинної ділянки та кукси. Їх треба було розкрити та дренувати.

Станом на зараз Леонід перебуває вдома. Чоловік безмежно вдячний лікарям, особливо завідувачу відділення судинної хірургії за те, що зміг зберегти його єдину ногу.  

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-13 07:00:54