Львівський портал

У Львові лікарі врятували новонароджене немовля з інсультом

Львівські лікарі дитячої лікарні святого Миколая врятували немовля, яке пережило інсульт у перший тиждень свого життя. Спеціалісти виконали новонародженому операцію на головному мозку. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

Львів’янин Дениско народився на два тижні раніше, ніж планувалося, і вже зʼявився на світ із запаленням легень. Ще за кілька днів, під час УЗД, медики виявили, що у дитинки стався крововилив у мозок, тобто інсульт. А коли почав проявлятися набряк, за порятунком маму з немовлям терміново скерували до нейрохірургів лікарні святого Миколая. 

Спеціалісти діагностували малюкові гідроцефалію, яку у народі ще називають «водянкою головного мозку». Це внутрішньочерепне скупчення спинномозкової рідини – ліквору, що без втручання неминуче призводить до ушкодження органу. Окрім цього, у шлуночках внаслідок інсульту утворилися кров’яні згустки. Їх треба було якнайскоріше видалити. 

Відтак, нейрохірурги вирішили негайно оперувати Дениска, якому не було тоді і місяця. А важив хлопчик лише 2,5 кілограми.

Оперували лікарі двічі: 

  • Під час першого втручання, з допомогою спеціального пристрою – нейроендоскопа, лікарі забрати кровʼяні згустки через маленький розріз усього в кілька міліметрів. Без цієї операції мозок малюка міг би сильно постраждати. 
  • Під час другого втручання нейрохірурги встановили Денискові резервуар Оммайя. Це пристрій, який за повторних набряків дозволить лікарям легко прибирати зайву рідину з головного мозку дитини та регулювати спинномозковий тиск. 

Станом на зараз, після двох рятівних операцій, Денискові вже краще. Але ще якийсь час малюк з мамою мусять перебувати у лікарні. Від появи хлопчика на світ минуло понад два місяці, але вдома вони ще не були. 

«Понад усе хочу вперше показати йому наш дім, рідних братика та сестричку. Обійняти дітей, побути разом, посміятись! Ніколи не думала, що за такими простими речами, які ми сприймаємо як належне, буду настільки сильно сумувати», – ділиться Інна, мама Дениска. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-08 11:18:20