Суспільне мовлення

У львівському “Охматдиті” лікарі повернули слух трьом дітям

У львівській дитячій лікарні “Охматдит” вперше на Заході України трьом дітям встановили імпланти для повернення слуху. Як повідомив керівник Клініки отоларингології львівського “Охматдиту” Федір Юрочко, операції провели разом із медиками з Польщі та Бельгії.

Кохлеарні імпланти, пристрої для повернення слуху, привезли і встановили дітям зі Львова, Львівської області та Закарпаття. Операції та самі прилади для родин діток були безкоштовними. Один такий імплант коштує понад 20 тисяч доларів, його подарували благодійники із компанії, що виробляє такі медичні пристрої.

6 червня у лікарні оглянули двох діток після встановлення слухового імпланта. Дві операції провели напередодні, іще одну — сьогодні українські лікарі спільно із колегами медиками із Польщі і Бельгії.

Операції проводили спільно із медиками з Польщі та Бельгії. Кадр із відео львівської лікарні “Охматдит”

Мар’яна Фрийдун мама пацієнтки Єлизавети із Самбірщини. Їй рік і два місяці. Про те, що у дитини проблема зі слухом дізнались при першому огляді після народження. А тепер отримали можливість встановити дитині імплант, що дозволить дівчинці чути і навчитись розмовляти.

“Дізналися, про шанс, який дає ця імплантація і я була дуже рада за такий шанс, особливо, що приїдуть іноземні лікарі і то вперше, бо до того тільки в Києві робили таку операцію. І ми використали такий шанс. То була 4 години операція, пройшла, дуже всі були задоволені. Дуже велика стимуляція пішла, сказали, що дитина точно буде чути”, — каже Мар’яна Фрийдун.

Таке втручання дітям провели вперше на Заході України і так тут започаткували комплексну програму слухових імплантів, повідомив керівник Клініки отоларингології львівського “Охматдиту” Федір Юрочко.

“Ця програма має починатись від виявлення таких дітей, тому що народжується 1-2 дитини на тисячу дітей, яка має проблеми глухоти, яка потребує потім кохлеарної імплантації. Якщо в дитини вчасна рання діагностика, реабілітація і імплантація, то вона має 100% шанс, що вона буде імплементована в звичайне суспільство”, – пояснює Федір Юрочко.

У львівському "Охматдиті" лікарі повернули слух трьом дітям

Консультація після операції. Фото: Суспільне Львів

Допомагати українським медикам приїхали ЛОР-лікарі із Польщі та Бельгії. Вони і привезли із собою самі імпланти, які діти отримали безкоштовно.

“Це не просто випадок, коли приїхали зробили операцію і поїхали. Це тривалий шлях, фактично – це не лише самі операції, але і тренінги, і навчання. Ми показуємо як працювати , бо ці технології – це революція в сучасній допомозі таким дітям з глухотою”, – каже керівник Клініки оториноларингології в Бельгії Анджей Жаровський.

Опісля операцій троє прооперованих дітей ще перебуватимуть під наглядом лікарів, опісля їх чекає реабілітація, де вони вчитимуться говорити.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин