Львівський портал

У Львівській області на 73% зросла захворюваність на гепатит

На Львівщині за пів року зареєстрували 85 випадків гострого вірусного гепатиту В серед невакцинованих, що на 73% більше за аналогічний період 2023 року. Про це Львівському порталу повідомила гендиректорка Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко-Тімко.

За статистикою, за шість місяців 2024 року у Львівській області зареєстрували:

  • 85 випадків гострого вірусного гепатиту В серед невакцинованих (у тому числі одна дитина) проти 49 випадків серед дорослого населення за аналогічний період минулого року.
  • 20 випадків вірусного гепатиту С серед дорослого населення проти 12 випадків за аналогічний період минулого року;
  • 60 випадків вперше виявленого хронічного гепатиту В проти 55 випадків за аналогічний період минулого року;
  • 251 випадок хронічного гепатиту С проти 217 випадків за аналогічний період минулого року.

Згідно з даними медиків, найбільшу захворюваність на гепатити цьогоріч фіксують у Львівському та Яворівському районах. Відтак вони наголошують, що проходити тестування на гепатити В і С необхідно раз на рік.

Нагода безкоштовно перевіритись буде у середу, 31 липня, у сквері «На Валах», що на вул. Підвальній у Львові. Тут з 11:00 до 13:00 можна пройти обстеження на гепатит.

«Тестування на гепатити хоча б раз у житті має пройти кожен. І всі, хто користується послугами стоматологічних, косметологічних, татуювальних кабінетів тощо, де є ризик контакту з кров’ю, перебувають у групі ризику доти, доки не знають свого гепатит-статусу. Водночас своєчасне виявлення хвороби відіграє важливу роль у сприятливому прогнозі», – зазначили у повідомленні.

Виїзна діагностика гепатиту, фото – МОЗ

Найнебезпечніші гепатити В та С

Існує п’ять основних типів вірусу гепатиту: гепатит A, B, C, D та E. Усі вони можуть призводити до цирозу та раку печінки, викликати супутні захворювання. Найбільш небезпечними вважають гепатити В та С, оскільки наразі 96% усіх смертей унаслідок захворюваності на вірусний гепатит пов’язані саме з ними.

Шляхи передачі вірусу гепатиту залежать від його типу:

Гепатит А і Е передається через фекально-оральний шлях, коли неінфікована людина вживає продукти або воду, що забруднені фекаліями інфікованої людини.

Гепатитом В, С і D можна заразитись в результаті контакту через пошкоджену шкіру або слизові оболонки з інфікованими рідинами організму, зокрема через переливання інфікованої крові або її компонентів, вживання наркотиків ін’єкційно та інтраназально, вертикальне передавання від матері до дитини, побутовим шляхом, під час незахищеного статевого акту, а також внаслідок хірургічного втручання, стоматологічних процедур, гемодіалізу, татуювання, пірсингу, манікюру тощо.

Поширені симптоми гепатитів:

  • астеновегетативний синдром (виражена загальна слабкість, швидка втомлюваність, дратівливість, апатія);
  • диспепсичний синдром (нудота, блювання, діарея, болі в животі);
  • зміна кольору сечі (потемніння, сеча кольору пива) та знебарвлення калу;
  • пожовтіння шкіри, слизових оболонок та склер;
  • підвищення температури тіла.

Як вберегтись?

Щоб уникнути інфікування вірусами гепатиту А та Е, дотримуйтеся правил особистої гігієни, вживайте термічно оброблену їжу, добре мийте овочі, фрукти, ягоди й зелень, кип’ятіть воду, не пийте з відкритих джерел.

Втім найбільш ефективною є вакцинація. Головним засобом профілактики вірусного гепатиту В та D є лише вакцинація.

Наразі не існує вакцини проти вірусного гепатиту С, тому в МОЗ рекомендують застосовувати бар’єрні контрацептиви, користуватись засобами разового та індивідуального призначення, індивідуального захисту та ретельно стерилізувати інструменти багаторазового користування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-07-30 12:11:18