Львівський портал

У Львівській громаді одне з восьми джерел придатне для пиття

Цього місяця ЛМКП «Львівводоканал» провів аналіз води з восьми відкритих джерел Львівської громади, і лише в одному з них вода є придатною для пиття. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

Фахівці хіміко-бактеріологічної лабораторії підприємства перевірили якість води у таких місцях:

  • джерело «Паща Лева», у парку «Залізна вода»;
  • джерело в парку «Погулянка»;
  • джерело біля Чатових скель в с. Лисиничі;
  • джерело під Високим Замком, вул. Замкова;
  • джерело «Спартак», вул. Топольна, 39а;
  • джерело в смт. Рудно;
  • джерело в смт. Брюховичі, вул. Львівська;
  • джерело в студентському парку на вул. Академіка А. Сахарова.

За результатами хімічного та бактеріологічного аналізу якість води відповідає вимогам лише у джерелі «Спартак», що на вул. Топольна, 39а.

У всіх інших водоймах, станом на 12 вересня 2024 року, зафіксували перевищення норм по твердості води та хімічне і бактеріологічне забруднення.

Щодо бактеріологічного аналізу, то перевищення показників спостерігалися у всіх джерелах, окрім джерела у парку «Погулянка» та «Спартак».

Найбільше бактеріологічне забруднення виявили у джерелах в смт. Рудно, смт. Брюховичі та с. Лисиничі. А у джерелі під Високим Замком спостерігаються перевищення по нітратах.

Тож фахівці наголошують, що з цих водойм категорично заборонено використовувати воду для пиття. Адже, при надмірному вживанні води з високим вмістом нітратів проявляються характерні симптоми нітратного отруєння: нудота, задуха, посиніння шкірних покривів і слизових оболонок, діарея. Це часто супроводжується загальною слабкістю, запамороченням, болями у потиличній частині, тахікардією.

Як пояснюють у «Львівводоканалі», воду з відкритих міських джерел (окрім джерела «Спартак», де вода доброї якості) можна використовувати для технічних потреб: миття, побутових потреб, підливання рослин тощо.

Нагадаємо, у серпні 2024 року Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб дослідив проби води з 90 нецентралізованих джерел, виявивши порушення за хімічними та мікробіологічними показниками.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: ЛМР

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-26 14:46:58