У льодяниках і пастилі вчені виявили загрозу здоров’ю: це не про карієс, а про пошкодження ДНК
Результати останнього дослідження Європейського агентства з безпеки харчових продуктів викликали серйозні занепокоєння щодо безпеки цукерок та інших солодощів, в які додається хімічна речовина – діоксид титану.
Для чого додають діоксид титану в солодощі
Льодяники, пастила, зефір – не єдині святкові ласощі, які можуть містити діоксид титану. У пряниках з глазур’ю теж криється небезпека.
Діоксид титану використовується для надання цукеркам та іншим солодощам яскраво-білого кольору та гладкої текстури. Його додають не для поживних переваг, а виключно для покращення зовнішнього вигляду продукту.
Однак багато виробників цукерок узагалі не вказують діоксид титану як інгредієнт. Натомість він може бути прихований під такими розпливчастими термінами, як “штучний барвник” або “доданий колір”, що вводить в оману споживачів.
Накопичується в органах і пошкоджує ДНК
А між тим, крихітні частинки діоксиду титану з часом можуть накопичуватися в органах і потенційно спричиняти пошкодження клітин і ДНК.
Це може призвести до довгострокових проблем зі здоров’ям, у тому числі до підвищеного ризику раку.
Висновки також свідчать про те, що ці наночастинки здатні пошкодити імунну та нервову системи.
Було навіть доведено, що ця хімічна речовина здатна проникати через плаценту, що викликає занепокоєння щодо ненароджених дітей.
В Європі добавка вже заборонена, в США – ні
За даними Центру науки в суспільних інтересах (CSPI), діоксид титану вже заборонений у харчових продуктах у Європейському Союзі через потенційну небезпеку для здоров’я.
Навпаки, США продовжують дозволяти його використання в харчових продуктах, незважаючи на зростаючу стурбованість.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Джерело: ScienceTimes
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-14 12:08:00