Суспільне мовлення

У ландшафтному парку на Львівщині планують збудувати сміттєпереробний завод

У громаді на Львівщині розглядають побудову сміттєпереробного заводу. Проєкт планує реалізувати австрійський інвестор. Однак жителі громади обурюються, оскільки комплекс передбачає не лише завод, а й полігон відходів. А ділянка, де його планують звести, належить до ландшафтного парку.

Бір-Кунинський — село на Львівщині на декілька десятків будинків. Довкола нього — регіональний ландшафтний парк “Равське Розточчя”. Місцева жителька Ганна Бурило каже, що на околиці села запланували побудувати сміттєпереробний завод.

Ганна Бурило показує територію, де мають намір звести сміттєпереробний завод. Суспільне Львів

“Завод має бути за каналом, бо в проєкті закладена траса, де мають їхати машини та везти сміття. Попід мою хату. День і ніч машини будуть гуркотіти, машини будуть їхати – ні спання, ні відпочинку, ні життя”, — каже мешканка села Бір-Кунинський Ганна Бурило.

Проєкт прагне реалізувати австрійський інвестор Крістіан Чернер, розповідає Ганна Бурило. На сайті YouControl вказано, що він є власником приватного підприємства “Гігаджоуль”, яке зареєстроване у Львові.

“І хвороби, і повітря, і вода, і на городі в нас нічого не буде, бо буде купа птахів, які руйнують всю городину. Завод буде переробляти пластик, скло і органіку. Ми запитували, куди зникатиме інше сміття. Відповідь — “утилізовуватиметься”. Ми знаємо як в Україні сміття “утилізовують”. Ми — не Австрія”, — каже Ганна Бурило.

У ландшафтному парку на Львівщині планують збудувати сміттєпереробний завод

У ландшафтному парку на Львівщині планують збудувати сміттєпереробний завод. Суспільне Львів

Можливу побудову заводу у квітні розглянули на архітектурній містобудівній раді при Львівській обласній адміністрації. А також внесли зміни до генплану території, каже керівниця департаменту архітектури Олена Василько.

З її слів, містобудівною документацією будівництво сучасного комплексу з переробки та утилізації твердих побутових відходів передбачили на східній частині, за межами населеного пункту Бір-Кунинський.

“Справді це є господарська зона регіонального ландшафтного парку “Равське Розточчя”. Але є відповідні висновки, що воно не суперечить і може бути таке виробництво розміщене з урахуванням певних вимог до ведення будівництва на цій території”, — каже керівниця обласного департаменту архітектури Олена Василько.

Про особливості та переваги для громади такого заводу розповідає заступник голови Добросинсько-Магерівської ОТГ Назар Романчук.

“Реалізація цього проєкту дасть нам можливість створити робочі місця. Це будуть податки в місцевий бюджет. Буде екологічний податок. Також інвестор зголосився, що на всій території громади буде безкоштовний вивіз відходів”, — каже заступник голови Добросинсько-Магерівської ОТГ Назар Романчук.

У ландшафтному парку на Львівщині планують збудувати сміттєпереробний завод: що відомо

Територія ландшафтного парку “Равське Розточчя”. Суспільне Львів

З його слів, сировина, яка надходитиме на завод, перероблятиметься.

“Це буде комплекс глибинної переробки відходів. І максимально вся сировина, яка буде поступати на даний комплекс, буде перероблятися. Все, що можливо, що є ресурсом – буде забиратися. А безпосередньо залишки — це інертні матеріали, які є безпечні для навколишнього середовища, будуть захоронені на території цього комплексу”, — пояснює Назар Романчук.

Натомість юристка з питань екології Ольга Мелень-Забрамна зауважує, що для полігонів твердих побутових відходів має бути санітарно-захисна зона протяжністю 500 м.

“До найближчого житлового будинку від такого об’єкта мало би бути мінімум півкілометра. В принципі на території регіонального ландшафтного парку така діяльність господарська не дозволяється. Треба, звичайно, дивитися на зонування, на проєкт організації регіонального парку. Але зазвичай парки створюються з метою збереження в природному стані цінних ландшафтів”, — каже юристка Ольга Мелень-Забрамна.

За словами Ольги Мелень-Забрамної, також має бути розроблений детальний план території. А інвестор повинен розробити ще й звіт з оцінкою впливу на довкілля. І лише після затвердження на сесії селищної ради можна буде приступати до подальших кроків з будівництва.

Що відомо про ландшафтний парк “Равське розточчя”

Регіональний ландшафтний парк “Равське Розточчя” розташований у західній частині Львівської області на північно-східних схилах горбистого пасма Розточчя. Ландшафтний парк створений у межах двох адміністративних районів — Жовківського та Яворівського. Він простягається на понад 30 км із заходу на схід, його максимальна ширина — бл. 10 км.

На заході парк прилягає до кордону з Польщею. Також парк є частиною проєктованого міжнародного українсько-польського біосферного резервату “Розточчя”. Резерват створили задля збереження цінних природних та історико-культурних комплексів та об’єктів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин