Україна і світ

У кожного третього нещепленого: антитіла проти Covid-19 зникають через рік після зараження

Іспанські вчені в ході проспективного дослідження довели, що у кожної третьої інфікованої, нещепленої людини через рік більше не виявляються антитіла проти Covid-19.

На думку дослідників, це підтверджує, що гібридний імунітет (щеплення плюс інфекція) є більш надійним і тривалим.

Відзначається, що більшість серологічних досліджень, проведених після Covid-вакцинації, були зосереджені на певних групах, таких як медичні працівники, і не робили відмінностей між людьми з попередньою інфекцією або без неї і не мали клінічних та імунологічних даних про інфекцію.

Дослідницька група провела друге вимірювання в популяційній когорті з Каталонії через шість місяців після початку кампанії вакцинації, щоб відстежувати рівень і тип антитіл проти п’яти вірусних антигенів.

В результаті дійшли трьох основних висновків. По-перше, у 36% інфікованих, але нещеплених людей антитіла більше не виявлялися майже через рік після зараження, особливо у курців старше 60 років.

По-друге, вакцинація індукувала значно більш високі рівні антитіл у людей, які перенесли раніше інфекцію, в порівнянні з тими, у кого раніше не було інфекції.

По-третє, чинником, найбільш сильно пов’язаним з рівнем антитіл, є тип вакцини – Spikevax компанії Moderna, який генерував найвищі рівні антитіл.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Відзначається, що серед щеплених тільки 2,1% не мали антитіл на момент тестування і приблизно у 1% була проривна інфекція.

медики
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-16 12:32:00