Україна і світ

У Координаційному штабі відбулася зустріч з рідними захисників мотопіхотної бригади

Під час зустрічі родичі захисників бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка мали змогу задати питання представникам Координаційного штабу, Збройних Сил України, Служби безпеки, Національного інформаційного бюро та Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

За словами представника Коордштабу, Україна постійно оновлює реєстр і за кілька днів після того, як особу обліковують в НІБ, її подають іншій стороні для обміну.

«Навіть якщо людина облікована в НІБ як зникла безвісти і про яку відсутня інформація, для росіян Україна кваліфікує таку особу як ту, що перебуває в полоні.

Поранених і з важкими хворобами виводять в окремі категорії. Водночас це не гарантує швидкого звільнення з полону. Конкретика стосовно обміну з’являється лише тоді, коли російська сторона повідомляє, кого саме готова обміняти», — зазначили в Координаційному штабі.

Зокрема, обговорили алгоритм пошуку зниклих безвісти та повернення тіл загиблих із окупованих територій.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«Коли людина зникає, треба звертатися до Нацполіції. Там відкривають кримінальне провадження й призначають збір ДНК у рідних, — розповів радник Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Іван Ангелін. — Потім треба звернутися до НІБ. Також бажано повідомити локацію зникнення Уповноваженому з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, якщо є такі дані. Обміни тілами відбуваються систематично. Вчора повернули 42 загиблих воїнів».

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-12-28 17:16:19