Україна і світ

У Координаційному штабі відбулася зустріч з об’єднаннями родин військовополонених

Ілюстративне фото

Координаційний штаб організував колективну робочу зустріч з керівниками громадських організацій та об’єднань родин військовополонених. Всього в заході взяли участь близько п’ятдесяти об’єднань.

Про це йдеться у повідомленні Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Основні питання, які лунали під час зустрічі, стосувалися зрушень у процесах обміну полоненими.

«Ми намагалися повернути усіх важкохворих і поранених. Цей процес називається репатріація і він передбачений Женевськими конвенціями. росія відмовилась і наполягає виключно на обміні. Що б росія не декларувала, вона не дотримується домовленостей», — зазначив Секретар Координаційного штабу Дмитро Усов.

Також він зазначив, що триває окрема робота над поверненням людей, які потрапили в полон до 24 лютого 2022 року. Є зрушення й за певними іншими категоріями.

Окрему увагу під час зустрічі звернули на питання інформаційної безпеки.

Представники МЗС прокоментували питання, які стосуються співпраці з міжнародними організаціями, зокрема Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Вони запевнили, що на всіх рівнях дипломатами проводиться робота, зокрема, анонсували заходи в ООН до роковин повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини зазначив, що єдиним офіційним каналом спілкування з країною-агресоркою є російська омбудсман Татьяна Москалькова. Проте на пропоновані українською стороною ініціативи, зокрема щодо відвідування місць утримань, відповіді поки немає.

Дмитро Усов наголосив, що не потрібно передавати ані кошти, ані будь яку інформацію стороннім особам чи організаціям, особливо в російській федерації: «Біль кожного вони використовують. Використовують проти наших хлопців, проти родичів і проти країни. Здійснюючи такі маніпуляції, вони можуть проводити певні операції. За кожним листом чи відео стоять або шахраї, або спецслужби».

Серед іншого порушили питання пошуку держави-покровительки. Керівник Робочої групи Координаційного Штабу Андрій Юсов підкреслив, що для реалізації такої ініціативи потрібна тристороння угода, третю країну мають погодити і Україна, і росія.

«Але й без держави-покровительки нам уже вдалося повернути 1873 людини», — додав він.

Керівник Об’єднаного центру Служби безпеки України розповів про співпрацю з Координаційним штабом, роботу зі звільненими з полону військовослужбовцями і закликав уважніше ставитися до інформації, яка з різних неперевірених джерел потрапляє до родичів полонених Захисників.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На запитання родичів і близьких полонених та зниклих безвісти військовослужбовців відповідали: керівник Робочої групи Координаційного Штабу Андрій Юсов, секретар Робочої групи — керівник Секретаріату Координаційного Штабу Богдан Охріменко, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олександр Кононенко, керівник Національного інформаційного бюро України Олександр Смірнов, керівник Об’єднаного центру Служби безпеки України Андрій Пастернак, начальник департаменту Національної поліції України Євгеній Макаров, директор Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України Валентин Скуратовський, заступник директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Руслан Аббасов.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-18 08:01:14