Україна і світ

У Координаційному штабі відбулася зустріч, присвячена питанням реінтеграції повернених військовополонених

У Координаційному штабі за участі заступниці Міністра оборони України Ганни Маляр та представників ЗСУ, МОЗ, МВС, громадської організації «Рада дружин і матерів захисників України «Жінки зі Сталі» відбулася зустріч, під час якої розглянули основні проблеми, з якими стикаються звільнені з полону військовослужбовці та їхні родини. Вони стосуються, зокрема, якості надання медичної допомоги, діагностики фізичного та психологічного стану, реабілітації, проходження військово-лікарських комісій.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Серед іншого, під час зустрічі порушили питання про те, що 30 днів замало для повного відновлення військовослужбовців, які перебували в полоні. За пропозицією Ганни Маляр вирішили обговорити питання збільшення реабілітаційного терміну для повернених з полону військовослужбовців.

Міністр охорони здоров‘я України Віктор Ляшко повідомив, що на рівні уряду формується відповідна політика щодо реінтеграції військовослужбовців.

«Є чіткий план для пацієнта, затверджений Міністерством охорони здоров’я. Працюють 344 заклади, в яких спеціальні колективи проводять реабілітацію військовослужбовців», — розповів він.

Також Віктор Ляшко запевнив, що у Міністерстві охорони здоров’я буде відповідальна контактна особа, до якої можуть звертатися звільнені з полону військовослужбовці.

«Ми намагаємося провести повний курс лікування військовослужбовця. На жаль, статус військовослужбовця, який повернувся з полону, не врегульовано законодавчо», – зазначила командувачка Медичних сил ЗСУ генерал-майор Тетяна Остащенко.

За словами керівника Секретаріату Координаційного штабу Богдана Охріменка, фіксувати стан військовослужбовця і виявляти усі проблеми, пов’язані з його здоров’ям, варто одразу після повернення з полону.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«Ці зафіксовані факти свідчитимуть, що рф не дотримується вимог Женевських конвенцій щодо поводження з військовополоненими. Україна може це використати як аргумент на міжнародному рівні», — зазначив він.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-08 09:18:16