Україна і світ

У Координаційному штабі розповіли про механізм підтвердження полону людей, які вважаються зниклими безвісти

Україна запропонувала рф механізм підтвердження полону людей, які вважаються зниклими безвісти,  у межах якого рідні можуть писати звернення на адресу офісу омбудсмена. Переліки планують передавати російській стороні для підтвердження.

Про це йшлося під час зустрічі з родинами військовополонених 20-го окремого стрілецького батальйону Збройних Сил України у Координаційному штабі.

«Утім, росія досі не дала жодної відповіді, чи готова вона запровадити цей механізм. Те, що рф визнала свої закони вищими за міжнародне право, нічого не означає. Вона все одно провадить міжнародну економічну і політичну діяльність. І те, що росіяни розповідають, що санкції не працюють, — неправда. Міжнародна спільнота буде тиснути», — зазначив представник штабу.

Представник штабу додав, що рідним не варто вважати захисника загиблим, навіть якщо є нібито свідчення побратимів.

«Якщо хтось бачив, що в бійця влучила куля, він упав та лишився на полі бою, він усе одно може вижити й потрапити в полон. Був не один випадок, коли після таких свідчень воїн був виявлений у полоні», — йдеться у повідомленні.

Представник Національної поліції запевнив, що коли збігаються ДНК, рідним про це повідомляють у той же день.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«Це робить слідчий, який «супроводжує» тіло, а не той, який веде кримінальне провадження. Навіть якщо збіг ДНК неостаточний, близьким повідомляють одразу ж, щоби зробити повторний тест», — повідомив він.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-11 01:25:44