Україна і світ

У Києві відкрилась виставка «24.02» про події та сенси, які ведуть нас до перемоги

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні відкрилась виставка «24.02», в якій окреслені найзнаковіші події та найпотужніші сенси, що впродовж року не давали впасти в розпач і втратити віру. Дві частини експозиції відображають дві фундаментальні складові українського опору російській агресії, що стали рушіями української боротьби й запорукою майбутньої Перемоги: українські військові та український народ.

«Ця виставка тільки початок — початок розповіді про цей рік, про ці події, про цей день. Створення таких виставок для нас це психологічна практика, проживаючи ці події, все систематизуючи, висвітлюючи, ми стаємо сильнішими. Отже, ми переможці, ми впевненні, а історична доля не залишила нам іншого виходу як перемогти», — зазначила заступник генерального директора музею з наукової роботи Людмила Рибченко під час відкриття виставки.

Перший розділ виставки «Вірні присязі» розповідає про тих, хто давши  присягу від першого дня віддано захищає свою землю. В експозиції представлені документи, особисті речі військовослужбовців Сил оборони України. Нарукавні емблеми льотчиків Степана Чобану, Олександра Оксанченка та Михайла Матюшенка, чиї подвиги, з-поміж інших, сформували збірний образ «Привида Києва». Або експонати, які розповідають про Героїв України Олексія Сенюка та Дмитра Чавалаха, чиї історії вражають екстремальністю сюжетних ліній.

Також на відкритті виставки були присутні рідні та близькі героїв, які розповідали про них та експонати, які вони передали до музею.

Другий розділ «Розумна Україна» присвячений цивільним, які, згуртувавшись, сформували для армії надійний тил. Серед них — речі добровольців Івана Патриляка та Олега Філіпова, які з перших днів широкомасштабного вторгнення долучились до лав ТрО. Окрема частина цього розділу присвячена Юрієві Чабаху, Юлії Паєвській («Тайрі») та Олександрові Щиголю, які під шаленими обстрілами евакуювали людей з охоплених полум’ям війни регіонів.

«Доля дала мені можливість говорити на весь світ про наші рани, про наші страждання. Нині я займаюся адвокацією перемоги. Розповідаю правду про те, що відбувалося в полоні, в Маруполі, всю правду про цю війну. І прошу зброю і гроші для наших цивільних. Світ не забуває Україну, але світу треба нагадувати про ці події», — зазначила Юлія Паєвська, яку на фронті знають більше як «Тайру».

Серед експонатів є речі, які надали люди різних поколінь. Шахова дошка дівчинки Валерії Єжової, яка грою в шашки збирала гроші для перемоги ЗСУ. А поруч сукня зв’язкової УПА на псевдо «Сумна», яку вона пошила в засланні в місті воркута та передала на створення маскувальної сітки вже у наші дні.

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Не оминули увагою і рух Опору на тимчасово окупованих територіях, адже лише в єдності всіх складових нашого громадянського суспільства — наш успіх у цій столітній боротьбі з агресором.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-24 16:42:24