Україна і світ

У Китаї затонув новітній атомний підводний човен, влада приховує інцидент – WSJ

Фото: Getty Images

У Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Сталося це ще наприкінці травня або на початку червня 2024 року на суднобудівному заводі поблизу Уханя. Китайська влада усіляко намагалася приховати таку серйозну невдачу.

Про це повідомляє видання The Wall Street Journal з посиланням на джерела у Федеральному уряді США.

Китай посилює військову могутність

Зараз Китай наполегливо намагається посилити військову могутність і розширити військово-морський флот. Так, Пекін політично та військово намагається тиснути на Тайвань, острівну державу, яку вважає частиною своєї території.

Китай розробляє нові підводні човни, кораблі та військово-морські літаків як протидію зусиллям США в допомозі Тайваню, і щоб досягти морської переваги в межах першого острівного ланцюга – смуги території від Японського архіпелагу через Тайвань і Філіппіни до Південнокитайського моря.

Щодо затонулого підводного човна, то в США не знають, чи було на субмарині ядерне пальне. Експерти поза межами американського уряду вважають, що це цілком ймовірно.

Будівництво атомних човнів у Китаї

Раніше виробництво підводних човнів було зосереджене в північно-східному місті Хулудао, але уряд переніс будівництво атомних ударних підводних човнів на завод Учан поблизу Уханя.

Затонулий підводний човен класу Чжоу є першим з нового класу китайських атомних субмарин і має характерну Х-подібну корму, яка має зробити судно більш маневровим.

Підводний човен збудувала державна компанія China State Shipbuilding Corp. Корабель супутники бачили на річці Янцзи наприкінці травня. Судно готували до виходу в море. Проте вже на початку червня на місце затоплення підводного човна прибули великі плавучі крани, щоб підняти субмарину з дна річки.

Ані Народно-визвольна армія Китаю, ані місцева влада не визнали інцидент із затопленням новітнього підводного човна.

Попри те, що підводний човен підняли з дна річки, ймовірно, знадобиться багато місяців на його ремонт. Адже там напевне все залило водою і потребуватиме заміни. Також не відомо, що сталося із персоналом атомного підводного човна.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Згідно з даними Пентагону, наприкінці 2022 року Пекін мав 48 дизельних ударних підводних човнів і шість атомних.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-27 14:29:29