Львівський портал

У чотирьох школах Львівщини облаштують опорні кухні

У Львівській області у чотирьох школах створять опорні кухні, що забезпечуватимуть гарячим харчуванням учнів із навколишніх шкіл. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

За словами очільника відомства Максима Козицького, з навчальних закладів на балансі громад Львівщини тільки 50% можуть забезпечити учнів гарячими обідами, і лише 10% з них мають сучасні харчоблоки з усім необхідним для якісного приготування їжі.

Тому в області облаштовують чотири опорні кухні: у Новояворівській школі №1, Сколівській школі №3, Городоцькій опорній школі №5 та Жовківській школі №3. На облаштування цих кухонь сучасними обладнаннями, згідно з санітарними нормами, з державного бюджету виділили понад 55,5 мільйонів гривень.

«Разом харчоблоки у цих закладах освіти зможуть забезпечити обідами майже три десятки шкіл з навколишніх сіл», – зазначив Козицький.

Ще у семи школах проведуть модернізацію кухонь для організації належного харчування учнів. Йдеться про Пустомитівську школу №2, Бісковицьку школу, Новороздільську школу, Зубрянський ліцей, Старосільський ліцей, Шептицьку (Червоноградську) гімназію імені родини Луговських та Шептицький (Червоноградський) ліцей.

Козицький додав, що на Львівщині вже готові надавати кейтерингові послуги школам, які не можуть самостійно облаштувати їдальні. Серед таких закладів – Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу, Сокальський і Меденицький професійні ліцеї, а також Міжрегіональний центр професійно-технічної освіти художнього моделювання та дизайну у Львові.

«Ми підрахували, що таким чином охопити якісними обідами зможемо до 86% учнів нашої області. Пропоную уряду розглянути можливість надати субвенцію для втілення такого задуму», – сказав він.

Крім того, очільник ОВА відмітив, що високий рівень організації харчування є у Городоцькій опорній школі №5, Братковицькій школі, Жовтанецькому ліцеї, Трускавецькій школі №2, Сокальській школі №4, Моршинському ліцеї та в Новокалинівському ліцеї.

Довідка

Опорна кухня – це складніша модель організації харчування, в якій приготування страв відбувається на базі одного, більшого, освітнього закладу, а забезпечення харчуванням здійснюється шляхом доставки гарячих страв до одного або кількох дочірніх закладів, де організація приготування на місці є неможливою та\або економічно недоцільною.

Ця модель передбачає збільшення об’ємів виробництва, а логістика доставки дозволяє реалізовувати страви ще гарячими протягом 2 годин. Відстань доставки не має перевищувати 20–25 км. Транспортування готової продукції здійснюється у спеціальних термобоксах, які забезпечують підтримку необхідної температури страв без потреби повторного розігріву перед подачею.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: ілюстративне, УНІАН

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-11-14 11:41:00