Україна і світ

У Чорному морі масово гинуть дельфіни – у чому причина


У Чорному морі масово гинуть дельфіни – у чому причина

З початку війни за попередніми даними загинули близько 5 тис. дельфінів. Чорне море викидає на пляжі десятки тіл мертвих дельфінів: афалінів, білобочок та азовок. Причиною цьому, впевнені вчені, стало використання рашистами військових сонарів, які буквально роблять дельфінів сліпими.

Окрім того, дельфіни – соціальні тварини, і на їхній психологічний стан, як і на людей, суттєво впливають вибухи.

– Дуже вплинуло те, що різко перестали до них приходити гості, відвідувачі. Тобто, стало мало спілкування з людьми і дуже багато незрозумілих гучних звуків, вібрацій, і їм було дуже страшно. І вони теж відчували та бачили, що ми теж дуже переживаємо, – каже Єва Леонтьева, тренер дельфінів.

Масово гинуть дельфіни й в інших країнах Чорноморського басейну – Румунії, Туреччині, Болгарії. За інформацією національного агентства океанографії та гідрометереології США, 95% тіл тварин залишаються у воді.

– [Якщо] померла тисяча тварин в океані чи морі, то на берег вийде лише 50. Роблячи розрахунки, ми вийшли на цифру, яка є мінімальною з точки зору науки, це 5 тисяч дельфінів, – ділиться підрахунками Іван Русєв, голова науково-дослідницького відділу Національного природного парка “Тузловскі лимани”.

Тож загиблих тварин, запевняє вчений, може бути значно більше. Нині в Чорному морі 250 тис. дельфінів. І враховуючи те, що дельфіни дають потомство раз на 2-3 роки, відновити їх популяцію можна буде лише після війни. Науковці пропонують створити морський заповідник біля острова Зміїний, де тварини зможуть розмножуватися.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-09 12:44:40