Україна і світ

У Босфорі черга з 90 кораблів. Росія гальмує роботу зернового коридору

Станом на 27 грудня,  у Босфорі на інспекцію очікують 96 суден, з яких 71 — на вхід до українських портів, а 25 — вже завантажені агропродукцією. Щоденно відбувається 6 з 10 запланованих інспекцій.

Про це повідомило Міністерство інфраструктури України.

У відомстві зазначили, що Росія не лише зменшила кількість інспекційних груп, але й затягує час самих інспекцій. Таким чином, Росія є ключовою перешкодою в роботі “зернового коридору”.

– Окрім зменшення кількості інспекційних груп, російська сторона вдалась до тактики затягування часу самих інспекцій через вимоги перевіряти параметри суден, які не регламентуються документами СКЦ та не мають жодного відношення до предмету перевірки, – йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що через такі дії скорочується кількість суден, що їдуть експортувати українське зерно.

– Це призвело до стабільної черги в 90+ суден, мільйонних збитків вантажовласників, недоекспорту мінімум в 5-6 млн тонн впродовж року, – додають у міністерстві.

У Босфорі черга з 90 кораблів. Росія гальмує роботу зернового коридору / 3 фотографии

Наприклад, нещодавно з порту Одеси вирушив балкер BRAVE M з 28 тис. т зерна для Лівії, який до цього місяць очікував на інспекцію в коридорі.

Загалом з 1 серпня з портів українських морських портів у межах зернової ініціативи вийшли 605 суден, які експортували 15,9 млн т українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Міністерство інфраструктури України

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-28 19:39:36

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин