Україна і світ

У Білорусі створюють аналог ПВК Вагнера, який можуть готувати для участі у війні – DW

Білоруське приватне охоронне підприємство ГардСервіс, якому Олександр Лукашенко дозволив мати вогнепальну зброю, може готуватися до участі у війні проти України.

Видання Deutsche Welle пише, що це підприємство в рази збільшило кількість співробітників, а його персонал тренується вже кілька місяців.

Представник Об’єднаного перехідного кабінету Світлани Тихановської з питань оборони та нацбезпеки Валерій Сахащик вважає, що персонал ГардСервіс готують до участі у бойових діях, навчання відбувається на кількох білоруських полігонах.

— Я знаю, що офіцери 5-ї бригади спецназу (базується у Мар’їній Гірці Мінської області, – Ред.) тренують співробітників ГардСервіс на своєму полігоні. Крім того, компанія забрала собі базу колишнього центру спеціальної підготовки Динамо, там також проходять активні дії, – каже він.

Сахащик припускає, що кількість персоналу цього підприємства наразі може налічувати понад тисячу. За його словами, підготовка та набір кадрів тривають уже кілька місяців.

— Персонал збільшили за рахунок офіцерів, прапорщиків, сержантів та солдатів, які служили в силах спеціальних операцій та у спецпідрозділах силових відомств Білорусі, – додає Сахащик.

На його думку, співробітників ГардСервіс можуть використовувати в диверсійно-розвідувальних групах і для штурмів як найманців російської ПВК Вагнера. Раніше Сахащик заявляв, що російський диктатор Володимир Путін інвестував у ГардСервіс “дуже серйозну суму” і створює з неї “білоруський аналог Вагнера”.

Що відомо про ГардСервіс?

Приватне охоронне підприємство з’явилося у Білорусі у червні 2020 року.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко своїм указом дозволив його співробітникам носити, зберігати та використовувати службову та цивільну зброю, а також спеціальні засоби та фізичну силу “у порядку, встановленому законом для воєнізованої охорони”.

Компанію очолив Євген Чанов – колишній військовослужбовець бригади спеціального призначення, який займався геологорозвідкою в центральній Азії та Африці. Згодом власником ГардСервісу став близький друг соратника Лукашенка Віктора Шеймана, голова фонду Пам’ять Афгана Олександр Метла.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Повідомлялося, що до підприємства можуть потрапити лише “перевірені” люди.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-11 17:35:36

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин