Україна і світ

Троє у лікарні з ботулізмом: на Рівненщині родичі поласували домашнім паштетом


У Рокитнівській територіальній громаді Сарненського району Рівненщини лабораторно підтверджено три випадки ботулізму. Усі – в одній родині.

Причиною став свинячий паштет домашнього приготування.

Частування закінчилося госпіталізацією

Обласний центр контролю та профілактики хвороб повідомив, що це перший випадок ботулізму на Рівненщині цього року.

– Захворіли троє родичів, які разом споживали свинячий паштет домашнього приготування, – розповіла журналістам завідувачка відділу епіднагляду та профілактики інфекційних хвороб Юлія Терентьєва.

Першою із клінічними симптомами ботулізму у важкому стані госпіталізували 34-річну жінку. Їй ввели протиботулінічну сироватку.

Через декілька днів у той же медзаклад потрапили її родичі – подружжя віком 46 і 64 років. У них перебіг захворювання середньої важкості.

Наразі усі перебувають у лікарні і отримують медичну допомогу.

Де може жити ботулотоксин

Медики вважають за потрібне нагадати перед святами, що ботулізм – небезпечне інфекційно-токсичне захворювання, яке виникає внаслідок потрапляння в організм ботулотоксину, що виробляється бактеріями Clostridium botulinum.

Бактерії цього виду розмножуються в середовищі з низьким вмістом кисню, наприклад, у консервах, соліннях чи копченостях – рибі чи м’ясі – які були неправильно приготовані або зберігалися без дотримання норм.

Симптоми ботулізму

Основними симптомами є слабкість та запаморочення, порушення зору, сухість у роті, труднощі при ковтанні та мові, м’язова слабкість, що може прогресувати до паралічу, а у важких випадках — порушення дихання. Останнє може призвести до смерті.

У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м’язової слабкості.

У разі появи перерахованих симптомів необхідно, не зволікаючи,  звернутися до лікаря.

Вчасно введений ботулінічний антитоксин нейтралізує токсини в крові.

Як не захворіти

Щоб не захворіти на ботулізм дотримуйтеся п’яти НЕ:

  • не вживайте термічно не оброблені чи не стерилізовані консерви та паштети;
  • не вживайте домашніх консервів із м’яса, риби чи грибів, якщо вони не пройшли правильну обробку;
  • не вживайте консервів, кришки яких здулися;
  • не купуйте консерви чи домашні заготовки на базарі;
  • не вживайте в’ялену чи копчену рибу домашнього приготування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Рівненський центр контролю та профілактики хвороб, Zaxid.net

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-12 14:15:00