Том ям: рецепт приготування просто та швидко
Тайська кухня привертає увагу своєю яскравістю, різноманіттям смаків та ароматів. Серед багатьох цікавих страв, популярних у всьому світі, особливе місце посідає рецепт том яму.
Рецепт приготування том яму, цікаві факти та поради – читайте нижче.
Назва супу том ям буквально перекладається як “кип’ятити” або “варити”. Цей суп є символом тайської кулінарії та визначальною стравою країни.
Ця смачна перша страва захоплює рецептори своєю багатошаровістю смаків – кисло-гострого, солоного та солодкого.
Основні інгредієнти супу: бульйон (обов’язково курячий), креветки, багато спецій, гриби, рибний соус та паста том ям.
Без пасти том ям суп приготувати не вдасться. Але її можна придбати майже в усіх великих магазинах. У складі пасти: порошок з креветок, рибний соус, спеціально підібрані овочі та спеції.
Як приготувати том ям – класичний рецепт
Багатий склад інгредієнтів робить том ям не лише смачною, але і корисною стравою. Лимонна трава та перець чилі є антисептиками. Цю першу страву рекомендують як засіб для покращення імунітету та підвищення енергії.
Інгредієнти:
- бульйон курячий – 1 л;
- паста том ям – 100 г;
- креветки почищені – 250 г;
- лимон – 1 шт.;
- коричневий цукор – 1 ст. л. (без гірки);
- рибний соус – 10 мл;
- сушена лимонна трава – 1 ст. л.;
- корінь імбиру – 15 г;
- лайм – 2 часточки;
- печериці свіжі – 100 г;
- кокосове молоко або вершки (нежирні) – 100 мл;
- кінза або петрушка – 25 г;
- перець чилі – 1 шт. (або до смаку);
- сіль – до смаку.
Приготування:
- У каструлю з бульйоном викладаємо нарізаний кубиками корінь імбиру, лайм, лимонну траву та готуємо після закипання 5 хвилин.
- Додаємо пасту том ям, рибний соус, нарізані печериці, цукор і варимо ще 5 хвилин.
- Викладаємо в суп креветки, нарізаний перець чилі, кокосове молоко або вершки та сіль до смаку. Доводимо до кипіння та готуємо близько 3 хвилин.
- Тепер вливаємо проціджений через ситечко сік лимона, нарізану зелень і знову доводимо до кипіння.
- Коли суп закипить – він готовий. Можна знімати з вогню.
Якщо суп вийшов занадто гострим, гурмани рекомендують їсти його з вареним рисом. Ми, наприклад, з дитинства звикли їсти перші страви з хлібом, а в тайській кухні їдять з рисом.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-14 14:29:00