Україна і світ

Тисячі кримчан намагаються втекти від мобілізації: Чубаров про проблеми з виїздом з півострова

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів про те, що у кримчан, які тікають з півострова через примусову мобілізацію в РФ, виникають проблеми, пов’язані з бажанням повернутися в Україну.

– Тисячі і тисячі мешканців Криму, які відгукнулися на заклики української влади, уникають примусової мобілізації до російської армії. Вони знайшли такий спосіб уникнення, як покинути Крим і через території третіх країн повернутися на материкову Україну, – говорить Чубаров.

Проблема виникає через те, що документи в тому вигляді, в якому вони є, не достатні аби далі слідували.

– В Криму всім громадянам України нав’язували російські паспорти. Тобто у цих людей негаразди з документами, щоб вони могли слідувати до України, до інших країн. Бо яка країна буде пропускати їх без закордонних паспортів, – каже він.

Крім того, голова Меджлісу зазначив, що консульські служби не в змозі за короткий термін, декілька місяців, оформити їм ці документи.

– Хлопці, яким по 19 років, вони не можуть перетнути кордон, бо в них на руках лише свідоцтво про народження українського зразку. Цим хлопцям, коли сталася окупація Криму, було лише 11 років. Зараз їм 19 років, у них є примусово нав’язані російські паспорти. Вони не можуть з цими документами в’їхати на територію України, треба зараз ідентифікувати їх, дати довідку щодо в’їзду на територію Україну, – пояснює Чубаров.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Він нагадав, що вчора урядом України було ухвалено рішення про створення міжвідомчої робочої групи для вирішення цих питань.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-05 21:38:28

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин