Україна і світ

Техніку РФ планують вивести із Запорізької АЕС: Макрон повідомив про домовленості

Існують домовленості про виведення військової техніки Росії з тимчасово окупованої агресорами Запорізької атомної електростанції. Про це повідомив президент Франції Еммануель Макрон, який додав, що найближчі тижні будуть вирішальними у цьому питанні.

Таку заяву Макрон зробив на міжнародній конференції на підтримку України, пише Reuters.

Французький лідер уточнив, що серед питань, які ще обговорюються – виведення важкої техніки з ЗАЕС.

– Нам вдалося захистити Чорнобиль, і наша мета – захистити Запоріжжя. Найближчі тижні будуть вирішальними, – вважає Макрон.

Раніше про такі переговори повідомляв прем’єр-міністр Денис Шмигаль – він зустрічався з цього питання з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

Гроссі пообіцяв, що найближчим часом МАГАТЕ направить на всі атомні станції в Україні постійні технічні місії. 

– Незалежні експерти організації працюватимуть на Запорізькій, Рівненській, Хмельницькій, Південноукраїнській, а також на Чорнобильській АЕС. Це значно підвищить технічну та технологічну безпеку, – повідомив Шмигаль.

Метою місії він назвав забезпечення станцій та фіксування усіх можливих спроб зовнішніх вливів, включаючи обстріл з боку агресора. 

Тим часом речник російського диктатора Дмитро Пєсков, коментуючи окупацію ЗАЕС, збрехав про те, що на українській станції “не було і немає важких озброєнь”, що нібито можуть підтвердити співробітники МАГАТЕ.

РосЗМІ до цього повідомили, що окупанти готові залишити Запорізьку АЕС в обмін на безперебійний транзит нафти та газу через Україну.

А Гроссі повідомляв, що сподівається на досягнення угоди з Україною та Росією про створення безпечної зони навколо ЗАЕС до кінця року.

Військові РФ облаштувани на Запорізькій АЕС вогневі позиції, звідки вони обстрілюють українські міста. Енергоатом повідомляв, що військові РФ розмістили в машинному залі першого енергоблоку ЗАЕС щонайменше 14 одиниць важкої техніки з боєкомплектом, вибухівкою та зброєю.

В цілому на станції дислокували понад 40 одиниць військової техніки РФ та понад 500 окупантів. 

Нагадаємо, МАГАТЕ встановило постійну присутність на ЗАЕС.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Енергоатом

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-13 19:12:27