Львівський портал

Територію колишнього заводу «Львівприлад» забудує фірма з Івано-Франківська

Холдинг українського бізнесмена Василя Хмельницького UFuture продав LvivTech.City девелоперу із Івано-Франківська VD Group. Після зміни концепції тут збудують новий ЖК преміум-класу Lviv.City, здача першої черги якого запланована на кінець 2025 року, повідомляє Львівський портал.

Як повідомили Інтерфакс-Україна в UFuture, згідно з угодою продано офісну будівлю В01 і корпоративні права в компаніях, що володіють проєктом інноваційного парку LvivTech.City.

У VD Group також повідомили, що змінили концепцію проєкту, найсуттєвіше – зміна класу з бізнесового на преміальний сегмент, відповідно і коригування наповнення та матеріалів.

«У Львові – дефіцит якісного преміум житла, яке завжди є в запиті певної аудиторії. Все, що пропонує Львів, називаючи преміум, є максимум бізнес класом. Але ж Львів є мегаполісом Заходу, логістичним хабом та містом, з найбільшою кількістю релокованих бізнесів, все більше українців обирають його своєю новою домівкою і з часом ця тенденція лише зростає», – прокоментували у пресслужбі компанії.

Коригує проєкт команда, яка створювала і концепцію LvivTech.City – archimatika. Передбачено п’ять черг, 11 будівель заввишки 7-11 поверхів, загалом 500 квартир, також сучасний дошкільний навчальний заклад, лікарню, коворкінг-зони та розгалужену комерційну складову.

Новий Lviv.City обіцяє, що реалізує відкриті планувальні рішення – буде влаштовано променад зі стріт-ритейлом і площу, пішохідну дорогу Корса, яка з’єднає центр міста зі Стрийським парком. У проєкті буде відображено досвід VD Group зі створення панорамних басейнів на дахах. У компанії акцентують увагу на інноваційності та екологічності будівельних рішень.

На підземних поверхах, окрім паркінгу, буде розташовано два окремі укриття з комфортом квартири з санвузлами, кухнею, кімнатою для тварин, зручними меблями, водою, додатковою вентиляцією та димоходом.

Вони будуть розраховані на всіх мешканців і гостей комплексу, а також планується додатковий захищений простір у кожній квартирі.

Старт будівельних робіт на майданчику заплановано на IV квартал 2024 року, зараз тривають підготовчі роботи. Здача першої черги запланована через рік, наприкінці 2025 року.

Що відомо про компанію VD Group

Як повідомляє ZAXID.NET, ТОВ «В.Д.Груп» зареєстроване в Івано-Франківську майже 10 років тому. Воно займається будівництвом і входить, за даними сервісу YouControl, до групи родини Василя та Інесси Кавлак. Основними напрямками роботи компаній групи є альтернативна енергетика, будівництво та нерухомість. Активи групи – це кілька сонячних електростанцій в Івано-Франківській області.

Інесса Кавлак – колишня суддя івано-франківського господарського суду. Компанія VD Group у 2018 році збудувала на місці старовинної садиби в Івано-Франківську восьмиповерхівку, хоча мала дозвіл лише на п’ять поверхів. Навесні 2024 року журналісти повідомили про зв’язок Василя Кавлака і родини голови Одеської обласної військової адміністрації Олега Кіпера через нерухомість в Буковелі. Сам Василь Кавлак володіє готельною нерухомістю на курорті вже понад 10 років.

Нагадаємо, що у квітні 2024 року ще один івано-франківський забудовник став власником майна у Львові. ТОВ «Львівінвестактив» з групи родини Луцьких стало новим власником «Львівського автобусного заводу». До групи компаній родини Луцьких також входить будівельна компанія з Івано-Франківська Blago.

За даними LVIV.MEDIA, на місці «Львівприладу», який приватизували під забудову, було відразу два великі сховища, розраховані на три тисячі людей. У 2007 році підприємство продали з аукціону всього за 17 мільйонів гривень.

Новий власник приміщень колишнього заводу продає їх фірмі «Львів Стандартбуд». Керівником цієї фірми був Олег Засадний – колишній менеджер мера Львова Андрія Садового. Засадний у міській раді очолював департамент з підготовки до чемпіонату Європи з футболу 2012 року. А власники цієї фірми були доволі цікаві. За даними аналітичної системи YouControl 50% у власності Василя Хмельницького, колишнього народного депутатата від «Партії регіоні», відомого українського бізнесмена, що входить у рейтинги найбагатших українців. Другу половину фірми контролює Ольга Філатова-Кривецька. Це дружина Ігоря Кривецького, колишнього нардепа від партії «Свобода». До речі, ця фірма має і російський слід. В 2016 році серед її власників значилась громадянка Росії Людмила Саламатіна, місто проживання – Москва.

Роль «Львів Сіті» в історії з укриттями

Згодом на території колишнього заводу виникає ще одна фірма – «Львів Сіті». У квітні 2021 року депутати міської ради погоджують поділ земельної ділянки на дві частини. Одну – під будівництво офісного центру віддають в оренду «Львів Стандартбуду». Іншу – під житловий комплекс – передають «Львів Сіті». Формально ці фірми мають різних власників, однак схоже, тісно пов’язані між собою. Колишній співвласник «Львів Стандартбуду» Ярослав Марчук тепер значиться керівником «Львів Сіті». А в контактах цієї фірми досі вказана електронна адреса Олега Засадного – незмінного директора «Львів Стандартбуду».

Весь цей будівельний проєкт мав назву Інноваційний парк LvivTech.City. За задумом працівники компаній-резидентів офісного центру зможуть орендувати житло в будинках за ним. Але цьому амбітному проєкту заважало бомбосховище, внесене у фонд захисних споруд. Втім, ця проблема вирішилась у вересні 2020-го року, виконком міської ради під керівництвом мера міста Андрія Садового списав це укриття, але «зобов’язали «Львів Стандартбуд» передбачити у складі об’єкта, який будується, вбудоване приміщення подвійного призначення (підземний паркінг) із захисними властивостями протирадіаційного укриття для укриття населення ємністю не менше захисної споруди яка знімається з обліку». Загалом у Львові під час війни списали 10 бомбосховищ.

Також відомо, що 6 липня 2023 року відбувся наймасштабніший на той час ракетний обстріл Львова, внаслідок якого 10 людей загинули, ще 48 отримали травми. Загалом тієї ночі на вул. Стрийській російські ракети пошкодили 17 будинків, а 4 них – вул. Стрийська, 62, 64, 66, 68 були практично зруйновані.

Пошкоджень зазнав також LvivTech.City.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтесь найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-10-21 18:27:21