Україна і світ

Телебачення поступиться реальності: Тімоті Снайдер розповів, чому поразка почне боротьбу за владу в РФ

Перемоги Збройних сил України змінять політичні реалії в Росії, і наразі цей процес уже розпочався.

Так вважає Тімоті Снайдер, американський історик, професор Єльського університету, експерт з історії Східної Європи.

За його словами, такі тирани, як Путін, можуть викликати певне захоплення, адже здається, що вони можуть робити все, що заманеться. Але це неправда, їхні режими оманливо крихкі.

Тімоті Снайдер вважає українських військових чудовими воїнами, бо вони провели низку оборонних і наступальних операцій, які неодмінно мають увійти до військових посібників. Крім того, опір та холоднокровний наступ українців відбувалися в умовах жахливих воєнних злочинів російських окупантів.

Історик наголошує, що поки зарано говорити, як саме Україна переможе у цій війні. Адже досі не зрозуміло, чи використає Путін ядерну зброю.

Проте Тімоті Снайдер вважає, що в найближчі кілька тижнів та місяців може виникнути наступна ситуація, коли поразка російських військ в Україні непомітно почне зливатися з боротьбою Росії за владу. А це своєю чергою вимагатиме виходу російських військ з України.

За словами американського історика, те що Путін зробив в Україні, лише погіршило його становище в Москві. Для російського президента дуже важливо утримати владу.

– Утримання влади в Москві — ось що важливо, і це необов’язково означає наражати себе на подальший ризик в Україні. Як тільки (і якщо) Путін зрозуміє, що війну програно, він змінить своє ставлення до свого становища вдома, – наголосив Тімоті Снайдер.

Політична кар’єра Путіна була заснована на використанні пропаганди в підконтрольних ЗМІ для перетворення зовнішньої політики на заспокійливе шоу, говорить Снайдер.

– Іншими словами: виживання режиму залежало від двох передумов: те, що відбувається по телебаченню, важливіше за те, що відбувається в реальності; і те, що відбувається за кордоном, важливіше за те, що відбувається вдома, – наголошує історик.

Але тепер все змінилося, оголошення часткової мобілізації зруйнувало різницю між внутрішнім і зовнішнім середовищем, а програні битви послабили різницю між телебаченням і реальністю.

Тепер в Росії реальність набуває більшого значення, ніж телебачення. І для росіян їхня держава матиме більше значення, ніж Україна.

У вересні президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не проводитиме жодних переговорів із Росією, доки її президентом є Путін.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: НВ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-09 17:22:29

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин