Львівський портал

Театральний сезон заньківчани завершать прем’єрою скандальної п’єси Мольєра

Національний театр імені Марії Заньковецької завершує театральний сезон 2023/2024 прем’єрою скандальної п’єси Мольєра «Тартюф». Режисером постановки є литовець Оскарас Коршуновас. Про це Львівському порталу повідомили в адміністрації театру.

Комедію «Тартюф» презентують на Великій сцені вже 13 і 14 липня. Самі заньківчани характеризують її як «стильну, сучасну і надзвичайну постановку».

«Комедія «Тартюф» Мольєра – найскандальніша п’єса з часу написання у XVII столітті, й надалі є напрочуд провокаційною, адже безжально оголює вади суспільства», – кажуть у театрі.

Поставлений у Версалі в 1664 році «Тартюф, або Самозванець» викликав чи не найбільший скандал в історії театру. Зображене Мольєром лицемірство вищих класів було сприйняте як образливе, а саму п’єсу заборонили. Вона загострювала протистояння двору та Ватикану: архієпископ Парижа видав едикт, що погрожував відлученням від церкви кожного, хто дивився, виступав або читав «Тартюфа». Тож п’єса, що довгий час була заборонена, в наш час не втрачає актуальності.

Новий переклад найвідомішої п’єси Мольєра спеціально здійснила Соломія Гриценяк.

Режисером постановки є литовець Оскарас Коршуновас – засновник незалежного театру ОКT, а також запрошений режисер відомих європейських театральних сцен та фестивалів Литви, Норвегії, Швеції, Італії, Франції, Греції, Данії, Ісландії, Польщі та ін.

Це перша постановка митця в Україні. Її він здійснив із власної ініціативи, підтримуючи розвиток українського театру під час війни, а також даючи приклад театральній спільноті всього світу.

Важливо зазначити, що литовська команда режисера – хореографка Веста Грабштайте, сценограф Вітаутас Нарбутас, композитор Гінтарас Содейка, як і сам Оскарас, – відмовилися від гонорарів, що уможливило створення цієї вистави.

Кураторкою проєкту є Крістіна Кісєльовайте, а також у команді постановників – художниця костюмів Анна Шкрогаль, художник зі світла – Руслан Березовий, оператор (а особливістю постановки стануть відео- та онлайн-включення) – Олег Андрощук.

Режисер акцентує на сучасному вирішенні вистави, хоч і її декорації нагадуватимуть Версаль: «“Тартюфи” сповідують свою “релігію”. За часів Мольєра вони були в Церкві, за радянських часів – у партії, а зараз вони там, де Мамона: у банках, політиці тощо. Завжди ідеологічно правильні та вміють найгірші вчинки загорнути в одяг найкрасивіших слів. За всім цим ховається корупція. Цинічна маніпуляція людьми за допомогою засобів пропагандистського піару. Особливо актуальна ця комедія сьогодні, адже “тартюфи” вдаються до корумпування мораллю».

Серед виконавців головних ролей – заслужені артисти України Юрій Хвостенко (Тартюф), Василь Коржук (Оргон), Андрій Козак (Клеант), народна артистка України Любов Боровська (пані Пернель) та Оксана Цимбаліст (Ельміра), заслужені артистки України Наталія Боймук, Наталія Поліщук-Московець (Версальські діви). У цій виставі гратимуть також молоді актори та актриси театру, які приєдналися до трупи у цьому сезоні: Дарина Федина, Іван Білаш, Діана Каландарішвілі та добре знані львівським глядачам Ярослав Дерпак, Володимир Пантєлєєв, Марія Шумейко, Оксана Галів.

Квитки на прем’єру вистави «Тартюф» 13-14 липня доступні за цим посиланням.

Постановка відбувається за підтримки Почесного консульства Литовської республіки у Львові, Edem Resort Medical & SPA, Raiffeisen Bank.

Зазначимо, прем’єрою комедії «Тартюф» заньківчани завершують театральний сезон. Він виявився надзвичайно успішним після оновлення керівництва театру, адже львів’янам презентували аж 13 нових вистав.

Новий театральний сезон стартує 23 серпня, його театр Заньковецької теж розпочне з прем’єри – вистави «Кайдаші» за мотивами повісті Івана Нечуя-Левицького у режисурі Ігоря Білиця.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Павло Яремак та Олег Андрощук

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-07-11 09:04:58