Свято оселедця в Фінляндії: усе про святкування та перевірений рецепт
Фінляндія славиться своєю любов’ю до оселедця, і це відображається у святкуванні цікавого заходу – Свята оселедця.
Розберімось, чому цей день став важливим для фінів і що цікавого можна дізнатися про нього.
Історія Свята оселедця
Свято оселедця (Baltic Herring Festival) починають святкувати у Фінляндії 1 жовтня, а головне дійство припадає на 6 жовтня.
Цей фестиваль має давню історію, що бере початок ще з XIX століття, коли оселедець був важливою частиною раціону фінів. Він зберігався довго та забезпечував місцевих жителів білком протягом суворих зим.
Сьогодні оселедець залишається не тільки улюбленою стравою, але й символом фінської культурної спадщини.
Оселедець: цікаві факти
- Оселедець має важливе значення для економіки Фінляндії. Завдяки своїй популярності, ця риба стала одним із символів національної кухні.
- Маринований оселедець – один із найпопулярніших делікатесів у Фінляндії. Його подають навіть на свята, а рецепти приготування передаються з покоління в покоління.
- Хоча оселедець виловлюють по всій Балтиці, фіни вважають, що їхній оселедець – найкращий.
Рецепт маринованого оселедця
Щоб відчути смак цієї корисної та апетитної риби, пропонуємо простий рецепт маринованого оселедця, який легко приготувати вдома.
Інгредієнти:
- оселедець морожений – 3 шт.
- вода – 600 мл
- сіль – 3 ч. л.
- цукор – 2 ч. л.
- лавровий лист – 2 шт.
- горошини духмяного перцю – 4-6 шт. (за бажанням)
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Приготування:
- Розморожений оселедець розбираємо на філе або почищений від нутрощів, плавників та голів нарізаємо на шматки.
- Для маринаду воду вливаємо у каструльку. Додаємо сіль, цукор, лавровий лист, горошини перцю та доводимо до кипіння. Знімаємо маринад з вогню та охолоджуємо.
- Рибу викладаємо у миску та заливаємо маринадом. Накриваємо кришкою і ставимо під прес.
- Оселедець маринуємо за кімнатної температури 1 годину, а потім поміщаємо у холодильник ще на 2 години. Смачного!
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-02 14:06:41