Україна і світ

Суперництво Китаю та США може призвести до розколу світової економіки – МВФ

Світова економіка може розколотися на блоки, що суперничають, через суперництво Китаю і США. Це загрожує повторенням холодної війни, негативні наслідки якої відчують усі.

Про це заявила глава Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва, пише WP.

За словами Георгієвої, зусилля США та Європи з розбудови глобальних ланцюжків постачання мають сенс, якщо вони допоможуть усунути залежність від одного постачальника, яка виявилася настільки руйнівною під час пандемії.

Але якщо вони лише збудують нові торговельні бар’єри, щоб отримати перевагу у своєму геополітичному суперництві, вони можуть запустити руйнівний цикл, який завдасть шкоди середньому класу та бідним домогосподарствам, залишивши багатих неушкодженими.

– Мене турбує фрагментація світової економіки, що поглиблюється. Можливо, ми несвідомо йдемо у світ, який у результаті стає біднішим і менш безпечним, – сказала вона.

За даними МВФ, світова економіка, поділена на протиборчі табори, скоротиться на 1,5 відсотка, або на понад 1,4 трильйона доларів у річному обчисленні.

За словами Георгієвої, в Азії, центрі глобальних ланцюжків створення вартості для електроніки, одягу та промислових товарів, втрати у відсотковому вираженні будуть вдвічі більшими.

– Я пережила першу холодну війну з іншого боку залізної завіси. Так, там досить холодно. І розпочати другу холодну війну, прирікаючи на це ще одне покоління… дуже безвідповідально, — зазначила глава МВФ, яка народилася і виросла в Болгарії.

Річний товарообіг між США та Китаєм, як і раніше, значний і перевищує 600 мільярдів доларів. А економіки США та Китаю настільки переплетені, що повний розрив Георгієва вважає неможливим.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Але відколи колишній президент Дональд Трамп почав вводити тарифи на імпорт з Китаю в 2018 році, розмови про відокремлення США від другої за величиною економіки світу посилилися. І Сполучені Штати, і Китай зробили кроки, щоб стати самостійнішими.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-13 00:13:02

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин