Україна і світ

Суп харчо: простий рецепт приготування


Суп харчо – один із тих смачних та поживних супів, які зігріють у холодні зимові дні та зроблять обід або вечерю особливими.

Цей суп родом із Грузії, а це означає, що, окрім основних інгредієнтів – м’яса, рису та соусу ткемалі, у рецепті харчо багато ароматних спецій та зелені.

Традиційний сливовий соус ткемалі надає цій першій страві пряного та терпкого смаку, а суміш спецій – той самий аромат, який не переплутати ні з чим.

Смачний та поживний суп харчо: рецепт, інгредієнти та поради читайте нижче.

Усе про найкращі супи світу можна почитати тут.

Як приготувати суп харчо

Традиційно готують страву з яловичиною, але, звісно, можна взяти будь-яке м’ясо до вашого смаку.

Інгредієнти:

  • яловичина або телятина (бажано на кістці) – 600-700 г
  • рис – 8-10 ст. л.
  • часник – 3 зубки
  • томатна паста – 2 ст. л.
  • гранатовий сік – 100 мл
  • перець чилі – 0,5-1 шт.
  • перець горошком – 7-8 шт.
  • лавровий лист – 2 шт.
  • волоські горіхи – 0,5 склянки
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • борошно – 1 ст. л.
  • хмелі-сунелі – 1 ч. л.
  • сіль, мелений чорний перець, паприка, коріандр, сушена морква до смаку
  • зелень (петрушка та кінза) – 50-70 г
  • олія – для смаження

Суп харчо – рецепт:

  1. М’ясо промиваємо холодною водою, нарізаємо і викладаємо у каструлю. Вливаємо 3 л холодної води та додаємо спеції: горошини перцю, лавровий лист, 2 ч. л. солі й готуємо близько 50 хвилин. Після закипання знімаємо пінку.
  2. Потім у бульйон додаємо промитий рис, нарізану кубиками цибулю, сушену моркву і варимо ще 20 хвилин.
  3. Лавровий лист із бульйону видаляємо. Додаємо мелені горіхи і доводимо до кипіння.
  4. У сковороді розігріваємо 1-2 ст. л. олії, додаємо томатну пасту, нарізаний перець чилі, ткемалі, пропущений через прес часник, хмелі-сунелі, паприку, коріандр і мелений чорний перець. Готуємо, помішуючи, близько 1 хвилини, посипаємо борошном, гарно перемішуємо і тушкуємо ще 3 хвилини.
  5. Перекладаємо заправку в суп, вливаємо гранатовий сік, додаємо нарізану зелень і готуємо після закипання близько 5 хвилин. За рецептом у суп харчо завжди додають нарізану кінзу. А замість петрушки можна взяти кріп.
  6. Каструлю з готовим супом харчо накриваємо кришкою і залишаємо на 10-20 хвилин для настоювання.

Отже, якщо ви ще не готували суп харчо, настав час це зробити. Ця смачна та дуже ароматна страва варта того. Смачного!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-12 15:53:00