Україна і світ

Судилище над військовополоненими назавжди закріпить за Росією статус держави-терориста – МЗС України

У МЗС України зробили заяву щодо намірів РФ вчинити воєнний злочин щодо українських військовополонених у Маріуполі.

У заяві йдеться, що Україна поінформувала міжнародних партнерів щодо намірів РФ вчинити кричущий воєнний злочин — судилище над українськими військовополоненими, захисниками і захисницями Маріуполя. Україна звертає увагу міжнародної спільноти на ретельну та цілеспрямовану підготовку Кремля до вчинення цього злочину.

– Будь-яке судилище над військовополоненими стане грубим порушенням Статуту ООН, ІІІ Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 1949 року та Додаткового протоколу І, злочином проти основоположних норм і принципів міжнародного права, назавжди закріпить за Росією статус держави-терориста, а за росіянами — клеймо варварів, – йдеться у повідомленні МЗС.

Україна закликає міжнародних партнерів – міжнародні організації та держави – рішуче засудити незаконні дії РФ щодо українських військовополонених та вжити негайних заходів, аби змусити Росію неухильно дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права, зокрема щодо поводження з військовополоненими.

– Всі оборонці Маріуполя є комбатантами і після затримання стороною супротивника їм надається і гарантується статус військовополонених та відповідне поводження, згідно з положеннями міжнародного гуманітарного права, зокрема ІІІ Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року та Додаткового протоколу І, – йдеться в заяві.

Повномасштабна війна в Україні триває вже 182-гу добу.

За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Більше інформації про війну в Україні – новини онлайн читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-24 09:54:45

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин