Україна і світ

Суд в Нідерландах завтра винесе вирок у справі про збиття рейсу MH17

Скільки часу займе оголошення рішення нідерландським судом у справі про збитий МН17 – невідомо. Його можна буде оскаржити – коментар суду

Окружний суд Гааги оголосить своє рішення у справі про збиття 17 липня 2014 року в небі над Донбасом рейсу МН17 Малайзійських авіаліній у четвер, 17 листопада, у другій половині дня.

Як повідомляє агентство Інтерфакс-Україна з посиланням на суд, наразі невідомо, як довго триватиме оголошення суду.

За словами співрозмовника видання, оголошення відбудеться в судовому комплексі Схіпгол, де відбувалися всі попередні засідання суду, який розпочався в березні 2019 року.

– Суд оголосить рішення усно у відкритому засіданні, коротко пояснивши, як вони прийшли до рішення. Початок заплановано на 14:30, однак як довго триватиме читання рішення – невідомо. Слухання пройде точно так само, як і всі інші дні слухань – у залі суду, де є можливість вести пряму трансляцію. Для преси створено тимчасовий прес-центр, – повідомили в Окружному суді Гааги.

У суді не стали повідомляти, скільки саме рідних і близьких загиблих очікується в день винесення рішення.

– Ми очікуємо, що до оголошення рішення буде виявлено великий інтерес, але не можемо назвати конкретні цифри, – додали в суді.

Також на запитання про кількість представників засобів масової інформації, як і про те, з яких країн, включно з РФ, вони будуть, суд надав аналогічну відповідь.

– Інтерес з боку представників преси дуже великий, але ми не можемо робити жодних заяв про кількість, так само як і про те, які ЗМІ будуть представлені, – прокоментували в суді.

Говорячи про можливість обвинувачення і захисту оскаржити рішення, у суді зазначили, що для прокуратури і обвинувачених, які з’явилися, термін оскарження становить 14 днів після ухвалення вироку.

– Для підозрюваних, які не з’явилися і які не були представлені захистом, 14-денний строк починається тільки з дня, коли підозрюваному стало відомо про вирок. Отже, мають бути обставини, з яких випливає, що він ознайомився з вироком. Такою обставиною може бути те, що він реагує на заяву в ЗМІ, – пояснив і в суді.

За даними представника суду, за законами Нідерландів можна подати апеляцію двічі: один раз до Апеляційного суду, а потім до Верховного суду.

Джерело агентства також додало, що приведення вироку в дію не входить в обов’язки суду.

– Обов’язок суду – оприлюднювати вирок, зокрема транслюючи його в прямому ефірі, публікуючи для ознайомлення та випускаючи пресреліз. Інформування обвинувачених і приведення вироку в дію входить до обов’язків прокуратури, – роз’яснили в суді.

У суді також заявили, що можливе переправлення до Нідерландів для відбування вироку одного з обвинувачених – Ігоря Гіркіна, входить у зону відповідальності прокуратури.

Також джерело агентства негативно відповіло на запитання, чи може бути рішення суду політично вмотивованим, як про це, ймовірно, заявить російська сторона.

– Завдання суду – відправлення правосуддя після справедливого, прозорого і публічно видимого процесу. Суд не про політику, – підкреслив співрозмовник.

Нагадаємо, за даними міжнародної слідчої групи, яка займалася розслідуванням катастрофи рейсу МН17, прокуратура висунула обвинувачення трьом громадянам Росії та одному українцю: Ігорю Гіркіну, Сергію Дубінському, Олегу Пулатову та Леоніду Харченку.

Обвинувачення було висунуто за двома статтями Кримінального кодексу Нідерландів: підозрювані спричинили катастрофу рейсу МН17, унаслідок якої загинули 298 осіб (ст. 168) і за вбивство 298 пасажирів рейсу МН17 (ст. 289). Прокуратура запросила покарання у вигляді довічного ув’язнення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За весь період слідчих дій до суду не з’явився жоден із підозрюваних. При цьому обвинувачений Олег Пулатов був представлений нідерландськими адвокатами.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-17 00:33:43

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин