Україна і світ

Суд над РФ за геноцид українців: чи може Кремль відмовитися від участі

Виконавчий директор Української Гельсінкської спілки з прав людини Олександр Павличенко розповів, чи може Кремль відмовитися від участі в суді над РФ за геноцид українців та від виконання рішення Гааги у цій справі.

– РФ може внести заперечення лише щодо суті справи та юрисдикції. Якщо заперечуватиме, щоб розглядав справу саме Гаазький суд, їй можуть запропонувати перенести справу, з чіткими поясненнями та доказами, чому це неприйнятно для РФ, – пояснив Павліченко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Він уточнив, що таких підстав фактично не існує і, відповідно, Росія, щоб вона не говорила, не зможе добитися зсуву термінів розгляду справи в цьому суді – він працює за чіткими правилами.

– Відмова РФ брати участь у процесі та визнавати юрисдикцію цього суду тягне за собою постановку питання взагалі про роль РФ як члена та суб’єкта ООН. Якщо вона відмовляється виконувати рішення, які є обов’язковими для всіх членів організації, вона ставить себе за межі цієї організації. Це важливе рішення та прецедент, який може просто викинути РФ із усіх дипломатичних майданчиків, включаючи ООН, – наголосив виконавчий директор.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-18 01:39:28

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин