Україна і світ

США не дозволять Китаю, РФ чи Ірану заповнити вакуум влади на Близькому Сході – Байден

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден, виступаючи на саміті арабських лідерів, заявив, що США “не підуть” з Близького Сходу і не дозволять “Китаю, Росії чи Ірану” заповнити вакуум влади в регіоні.

Байден виступив із промовою на Раді співробітництва країн Перської затоки перед завершенням свого чотириденного туру Близьким Сходом.

Поїздка Байдена мала на меті забезпечити стабільність і нову вісь співпраці на тлі зростаючої стурбованості щодо керівництва Ірану та президента РФ Володимира Путіна, а також збільшити глобальний потік нафти, щоб знизити зростання цін на газ.

Високопоставлений чиновник адміністрації Байдена, який інформував журналістів перед самітом, сказав, що спроби Москви придбати безпілотники в Тегерана свідчать про те, що Росія “фактично робить ставку на Іран”.

— Ми не підемо й не залишимо вакуум, який заповнять Китай, Росія чи Іран. Ми намагатимемося розвивати цей момент за допомогою активного, принципового американського лідерства, – сказав президент.

Байден оголосив про виділення $1 млрд допомоги США для подолання кризи голоду в регіоні та закликав своїх колег забезпечити права людини, включно з правами жінок, і дозволити своїм громадянам говорити відкрито.

— Майбутнє завоюють ті країни, які повністю розкриють потенціал свого населення, — сказав він, зокрема дозволяючи людям “ставити запитання та критикувати лідерів, не боячись помсти”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Associated Press зазначає, що наслідний принц Мохаммед бін Салман, де-факто правитель Саудівської Аравії, скликав саміт і натякнув, що королівство може видобувати більше нафти, ніж зараз, і що Байден сподівається побачити це, коли у вересні закінчиться чинна угода про видобуток між країнами-членами ОПЕК+.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-16 22:40:38

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин