Україна і світ

США і Британія знову вдарили по хуситах у Ємені: що відомо

США і Велика Британія знову завдали ударів по цілях хуситів у Ємені з повітряних і надводних платформ, включно з винищувачами, за підтримки низки інших країн.

Як пише CNN із посиланням на двох офіційних осіб США, було уражено щонайменше 30 цілей у 10 точках.

Серед цілей – командний пункт, підземне сховище зброї та інша зброя, що використовується хуситами для атак на міжнародні морські шляхи, сказав один із чиновників.

Зараз дивляться

Пізніше США і Велика Британія, а також Австралія, Бахрейн, Канада, Данія, Нідерланди та Нова Зеландія випустили відповідну заяву про удари по цілях хуситів.

– Наша мета, як і раніше, полягає в деескалації напруженості та відновленні стабільності в Червоному морі, але ми ще раз попереджаємо керівництво Хутi: ми без вагань продовжимо захищати життя людей і вільний потік торгівлі на одному з найважливіших водних шляхів у світі перед обличчям постійних загроз, – йдеться в заяві.

Не тільки Ємен: чому США б’ють по Іраку та Сирії

Раніше в суботу США завдали удару по шести протикорабельних крилатих ракетах хуті, перш ніж вони були запущені в бік Червоного моря, повідомило Центральне командування США.

Удари, що завдаються кілька днів поспіль, відбуваються в той момент, коли адміністрація президента США Джо Байдена готує “багаторівневу” відповідь на атаку безпілотників, унаслідок якої минулими вихідними загинули троє американських військовослужбовців і ще кілька людей дістали поранення.

Прагнучи уникнути регіональної війни з офіційним Тегераном, США не завдають прямих ударів по Ірану, а натомість діють проти деяких з його найпотужніших проксі-сил у регіоні. Це непрямий спосіб спробувати послати сигнал керівництву Ірану, яке все більше нервує через дії деяких підтримуваних ним бойових організацій, пише CNN. Іран різною мірою фінансує, озброює і постачає ці угруповання, але його керівництво не контролює їх безпосередньо.

Удари по території Ємену відрізняються від атак по Іраку і Сирії: перші є відповіддю на тривалі атаки хуситів на міжнародні морські шляхи і американські військові кораблі в Червоному морі, а другі – відплатою за смертоносний напад на американські війська. Але обидва вони спрямовані проти підтримуваних Іраном угруповань на Близькому Сході.

У п’ятницю США завдали односторонніх ударів по чотирьох об’єктах у Сирії та трьох в Іраку, вразивши понад 85 цілей, включно з командними й контрольними центрами, розвідувальними центрами та об’єктами озброєнь.

Однак адміністрація Байдена пообіцяла, що будуть зроблені подальші дії проти підтримуваних Іраном угруповань в Іраку і Сирії.

Попередні удари коаліції

Міністр оборони США Ллойд Остін у своїй заяві сказав, що американські удари в п’ятницю були “початком наших дій у відповідь”. Однак ні в Білому домі, ні в Пентагоні не коментували, коли саме почнуться наступні етапи дій у відповідь.

Майже рівно через 24 години після того, як перша американська зброя вразила свої цілі в Іраку та Сирії, США завдали нових ударів у Ємені.

Суботні удари стали третім випадком за останні тижні, коли США і Велика Британія атакували цілі хуситів у рамках спільної операції. 11 січня обидва військових завдали ударів приблизно по 30 об’єктах хуті. Менш ніж за два тижні США та Велика Британія завдали ударів ще по восьми об’єктах.

Попередні удари були спрямовані на склади зброї та радарні установки хуті в спробі порушити здатність підтримуваного Іраном повстанського угруповання атакувати міжнародні судноплавні шляхи в Червоному морі та Аденській затоці – одні з найважливіших водних артерій у світі.

Водночас хусити не здаються, пообіцявши після останнього раунду ударів під керівництвом США, що вони “більш рішуче налаштовані протистояти” тим, кого вони назвали “агресорами” зі США та Великої Британії.

На додаток до великомасштабних ударів по цілям хуїстів, США завдають і більш дрібних ударів по їхній зброї.

Так, у п’ятницю американські війська завдали ударів по чотирьох безпілотниках хуті, які, за словами Центрального командування США, були готові до запуску і становили “безпосередню загрозу” судноплавним шляхам і військовим кораблям США. Того ж дня американські сили, включно з есмінцем з керованими ракетами і винищувачем F/A-18, збили загалом вісім безпілотників над Червоним морем і Аденською затокою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-04 00:56:14

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин