Україна і світ

Справжній французький багет: рецепт приготування в духовці


Французький багет – не просто хліб, а справжній символ Франції, який з’явився у 1920-х роках у паризький пекарні. Відтоді багет швидко став улюбленим серед парижан і жителів інших міст. Сьогодні цей хрусткий хліб відомий у всьому світі.

Справжній французький багет в домашніх умовах готується дуже просто. Рецепт – в нашому матеріалі.

Французький багет: рецепт

Інгредієнти на 2 багети:

  • борошно пшеничне – 450 г
  • вода – 250 мл
  • сухі дріжджі – 1 ч. л.
  • сіль – 3/4 ч. л.
  • олія – 1 ст. л.

Як приготувати французький багет у духовці:

  1. Просійте борошно, щоб воно стало повітряним. Додайте дріжджі та перемішайте.
  2. У мисці у теплій воді розчиніть сіль, потім влийте рідину до борошна з дріжджами. Додайте олію та почніть замішувати тісто.
  3. Вимішуйте тісто на робочій поверхні близько 5 хвилин, доки воно не стане гладким та еластичним.
  4. Сформуйте з тіста кулю, покладіть її у теплу миску, накрийте рушником та залиште у теплі на 1 годину 30 хвилин.
  5. Обімніть тісто, перекладіть на присипану борошном поверхню, розділіть на 2 однакові частини.
  6. Кожен шматок розкачайте у прямокутник, після чого згорніть у рулет, ретельно защипнувши краї.
  7. Розкатайте рулет руками, надаючи йому довгастої форми багета.
  8. Викладіть багети на деко, присипане борошном, залишивши між ними відстань, бо тісто буде підходити.
  9. На кожному виробі зробіть гострим ножем косі надрізи, накрийте рушником і залиште на 30 хвилин у теплому місці.
  10. Перед випіканням посипте багети тонким шаром борошна.
  11. Випікайте в розігрітій до 210 градусів духовці 10 хвилин, потім знизьте температуру до 180 градусів і випікайте ще 15 хвилин.

Готуємо французький багет: поради та секрети

  • У різних регіонах Франції багет має свої особливості – у Парижі він тонший та довший, у Провансі може бути з оливками чи травами, а в Ельзасі часто доповнюється кунжутом.
  • Щоб отримати справжню хрустку скоринку, поставте в духовку ємність із гарячою водою – це створить пар, який зробить кірку ідеальною.
  • Французи люблять багет із сиром, паштетом або просто з вершковим маслом. Вранці його подають із джемом до кави, а вдень використовують для бутербродів з хамоном чи рибою.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-25 15:32:00