Україна і світ

Сплять у наметах, без води, світла та газу: як виживають жителі Горенки під Києвом


Сплять у наметах, без води, світла та газу: як виживають жителі Горенки під Києвом

За останні три місяці у Горенку Бучанського району, що за 20 км від Києва, повернулось більше половини мешканців. Окупанти зруйнували село майже на 70%. Сімей, які втратили все – понад дві сотні. Люди змушені спати в наметах та гаражах без світла, газу та води.

Ольга Присяжнюк розповіла, що залишилась без даху над головою та роботи, а чоловік-військовий зараз на передовій. Для трьох своїх дітей та матері знайшла тимчасовий прихисток, а сама з братом сплять в імпровізованому наметі.

На даху – клейонка, щоб не затікав дощ, дошки і тканина – замість стін. Єдина зручність – окрема кухня, яку збудували волонтери.

Жити в таких умовах можна лише поки тепло, проте їхати звідси люди категорично не хочуть. Їм критично необхідні тимчасові модульні будинки, які можливо встановити на приватному подвір’ї.

– Для цього не потрібно отримувати якісь окремі погодження, і це більш економний варіант, тому що люди самостійно утримують ці будинки, – розповіла місцева волонтерка Лариса Ліщинська.

Також із квітня 60 людей живуть у двох зруйнованих багатоповерхівках. Деякі квартири вціліли, але води немає.

– Два відра щонайменше в день ми заносимо. Хоча б руки помити, вмитися. Ось такий у нас умивальник – процес миття посуду, – показує одна із мешканок.

Газопостачання теж відсутнє, готують завдяки газовому балону, та найгірше – немає електроенергії.

Експертна комісія досі не визнала їхні будинки ані аварійними, ані придатними для відбудови. Без статусу люди не можуть власними силами відновлювати житло, а служби не пдключають електрику.

Керівник Гостомельської селищної військової адміністрації Сергій Борисюк лише тиждень як на посаді, але обіцяє результати експертизи у найближчі дні. Вже й 300 тис. грн знайшли, необхідні для підключення електроенергії.

Лише у Горенці, яку окупанти безжально стирали із карти Київщини, нарахували 700 пошкоджених будинків, 139 знищили повністю. Але чиновники обіцяють, жодного постраждалого мешканця восени на вулиці не залишать.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-09 16:05:30

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин