Україна і світ

Соус Бешамель: класичний рецепт покроково


Соус Бешамель, цей французький кулінарний шедевр, вже давно став невіддільною частиною кухні у багатьох країнах світу.

Є кілька рецептів приготування класичного соусу Бешамель, але основні інгредієнти залишаються незмінними: молоко або вершки, борошно, вершкове масло, сіль і мелений мускатний горіх.

Бешамель можна використовувати для створення різноманітних страв. Його додають у лазанью, спагеті, картопляний гратен, використовують як основу для піци.

Як приготувати соус Бешамель за класичним рецептом

Щоб цей смачний білий соус завжди вам вдавався, варто дотримуватися рекомендованих пропорцій.

Інгредієнти:

  • молоко – 500 мл
  • вершкове масло – 50 г
  • борошно пшеничне – 2 ст. л.
  • мускатний горіх мелений – 0,5 ч. л.
  • сіль – 0,5 ч. л. (можна менше)

Приготування:

  1. У холодну сковороду викладаємо шматочок масла і розтоплюємо його.
  2. Вводимо поступово борошно. Готуємо, помішуючи, близько 2 хвилин.
  3. Тепер беремо віничок і, поступово вливаючи молоко, гарно перемішуємо. Якщо утворили грудочки, доведеться перетерти через сито.
  4. Додаємо сіль і мускатний горіх. Готуємо до загустіння.

Соус Бешамель готовий. Використовуємо за призначенням. Вдалого готування!

Що робити, якщо соус вийшов занадто густий? Просто додайте ще трішки молока, гарно перемішайте та доведіть до кипіння.

Рекомендований термін зберігання в холодильнику – не більше від 3 діб.

Отже, рецепт соусу Бешамель нескладний. Він є універсальною основою для багатьох страв.

Не бійтеся експериментувати! Під час приготування для насиченішого смаку можна додати тертий сир (наприклад, пармезан). А для пікантності – трішки перцю чилі або зубок пропущеного через прес часнику.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-06 18:42:00