Львівський портал

Солонка звинувачує Львів у забрудненні річки Зубра

Солонківська територіальна громада звинуватила Львів у забрудненні річки Зубра та в ігноруванні вирішення екологічної проблеми. Про це йдеться в офіційній заяві ОТГ, оприлюдненій 11 вересня.

У громаді відзначають, що останні два тижні знову з’явився несмертний сморід у громаді. Причиною цьому називають річку Зубру, яка протікає територією Львова та низкою сіл, в тому числі й Солонківської ОТГ.

«Річка Зубра, яка протікає через нашу громаду, вже два тижні випускає нестерпний сморід. Десь більше, десь менше, але всі села вздовж її русла потерпають від цього жахіття. Люди скаржаться, качки покинули водойму, в річці гине риба, вода чорна і замулена. Це екологічна катастрофа», – вказано в повідомленні.

У Солонківській громаді кажуть, що з цього приводу вже звернулись до відповідних служб. На місці побували представники Держекоінспекції, Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну, вони відібрали проби з річки і склали протокол. Результатів лабораторних досліджень ще немає.

Втім у громаді переконані, що забруднює річку саме Львів, звідки вона бере свій початок, адже каналізаційно-насосна станція у Сихівському районі аварійно скидає неочищені стоки у Зубру.

Солонківська громада публічно звернулась до міського голови Львова Андрія Садового і закликала його вирішити цю екологічну проблему. У противному випадку його попередили про «серйозні наслідки».

«Андрію Івановичу Садовий, невже це ваша “господарність” б’є по наших мешканцях? Людям нема чим дихати, ми не хочемо львівських нечистот у наших водах. Крім екологічної шкоди, це завдає і фінансових збитків, адже минулого року сільрада оплатила 5 млн грн за очищення річки. Ми вимагаємо негайного вирішення проблеми. Винні мають бути покарані, інакше ця безгосподарність матиме серйозні наслідки», – наголошено в заяві.

Зазначимо, що річка Зубра протікає територією Сихова, зокрема біля сихівського лісу. Львівський портал підтверджує сильний сморід, який останніми днями стоїть на околиці парку. Наш журналіст особисто переконався в цьому 8 вересня.

Водночас слід зауважити, що сморід від річки Зубра – проблема не нова, вона роками існує й дошкуляє як львів’янам на Сихові, так і мешканцям Солонківської громади. Через це місцеві її називають «річкою-смердючкою».

У 2020 році Львівська міська рада врешті почала ретельно досліджувати Зубру, на що виділяли кошти з природоохоронного фонду. Тоді виявили, що в дощову каналізацію на Сихові впадають незаконно підключені стоки з автомийок та житлових будинків, відповідно, вони потім потрапляють у річку.

Після цієї знахідки у мерії казали, що працюють над тим, аби від’єднати джерела забруднення Зубри від дощової каналізації. Згодом на певний час неприємний запах справді зник. Чи доклалась до цього Львівська міська рада, чи Солонківська громада, достеменно незрозуміло. Втім відомо, що ОТГ навесні цього року виділила 7,3 млн грн на підтримання санітарного стану Зубри, а також для боротьби зі шкідливою дією її вод на території сіл громади.

Річку Зубру неодноразово відносили до найбільш забруднених у Львівській громаді за результатами проведених лабораторних досліджень.

Довідково: річка Зубра є другою за величиною, що бере свій початок у Львові. Вона належить до басейну Чорного моря та впадає у Дністер (біля села Устя Стрийського району Львівської області). Довжина ріки – близько 40-43 м.

Зубра починається на Старому Сихові і далі підземним колектором тече вздовж вул. Манастирського, попри озера на вул. Райдужній і аж біля ринку «Шувар» виходить знову назовні й тече через парк Івана Павла ІІ (сихівський ліс). Після цієї точки Зубра пролягає селами Солонківської громади та іншими населеними пунктами Львівщини.

Через скид нечистот зі Сихова у ту частину річки, яка закрита в колектор, зникло відоме колись сихівське озеро. У 1980-х водойма стала небезпечною для купання, тож її довелося спустити.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: rdzs.org, скриншот із відео Солонківської громади

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-12 07:49:07