Україна і світ

Соціальна допомога замість пенсії в 2024 році: як оформити

Для отримання пенсії в Україні потрібен відповідний стаж. Відповідно до інформації, опублікованої на сайті Кабінету міністрів, щоб вийти на пенсію у 60 років потрібно понад 31 рік стажу. Для тих, хто бажає вийти на пенсію у 63 роки, потрібно від 21 до 31 року стажу. А щоб отримати пенсію у 65 років, людина повинна пропрацювати від 15 до 21 року.  

Особи, які мають стаж менше ніж 15 років, також можуть отримувати гроші від держави. Проте це буде не пенсія, а соціальна допомога. Вона призначається лише у тому випадку, якщо дозволяє сукупний дохід сім’ї. Про те, як оформити соціальну допомогу замість пенсії, дізнавалися Факти ICTV. 

Порядок оформлення соціальної допомоги замість пенсії  

Оформити цю допомогу можна в органах соціального захисту населення, за місцем де прописана людина або її фактичного місця проживання, а також у Центрі надання адміністративних послуг.  

Зараз дивляться

Інструкція для оформлення соціальної допомоги: 

  • Потрібно прийти до ЦНАП та написати заяву.  
  • Потрібно додати до заяви паспорт, трудову книжку, а також документ, який засвідчує, що людина дійсно зареєстрована у державному реєстрі фізичних осіб платників податків.  
  • Знадобиться довідка з пенсійного фонду України про наявність певного страхового стажу.  
  • Якщо людина мешкає не сама, то потрібно додавати декларацію про доходи кожного члена сім’ї за останні пів року.  
  • Якщо людина недієздатна, то потрібно додати до документів копію рішення про призначення опікуна. Під час подання документів потрібно надати паспорт.  

Яка сума соціальної допомоги замість пенсії в Україні у 2024 році  

Наразі людина, яка оформила соціальну допомогу замість пенсії, може отримувати 2361 грн. Цього року виплати збільшили з 2093 грн до 2361 грн, тобто на 12,8%. 

Джерело: Урядовий портал

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-18 17:13:45