Смажені сосиски та фарширований короп: як святкують Різдво в Німеччині

Німеччина славиться своїми багатими різдвяними традиціями, які передаються з покоління в покоління. Це час сімейних зборів, смачної їжі, красивих прикрас та особливої атмосфери.
Life. Факти ICTV дізнавалися, як святкують Різдво в Німеччині та що готують.
Різдво в Німеччині: коли святкують
Різдво в Німеччині традиційно святкують 24 грудня (Святвечір) та 25-26 грудня. Саме в ці дні родини збираються разом, обмінюються подарунками та насолоджуються святковою атмосферою.
Однак передріздвяний період, який називається Адвентом, починається за чотири тижні до Різдва і вже тоді створює особливу атмосферу очікування. Саме в Адвент починають прикрашати будинки, з’являються різдвяні ярмарки й запалюються свічки на адвентських вінках.
Підготовка до святкування Різдва в Німеччині
Адвент супроводжується особливими традиціями:
- У кожному домі з’являється адвентський вінок із чотирма свічками. Кожної неділі запалюється одна свічка, символізуючи наближення Різдва.
- Діти та дорослі з нетерпінням відлічують дні до Різдва, відкриваючи щодня маленькі віконця у різдвяному календарі, де ховаються солодощі або невеликі подарунки.
- У містах і селах розпочинають роботу різдвяні ярмарки, де можна придбати різноманітні вироби ручної роботи, смачні солодощі та гарячі напої.
- Німці прикрашають свої будинки гірляндами, ялинками, різдвяними зірками та іншими святковими атрибутами. Ялинка зазвичай прикрашається кулями, свічками, фігурками ангелів і Діда Мороза (якого в Німеччині називають Weihnachtsmann).
Різдво в Німеччині: що готують
Німецька різдвяна кухня багата та різноманітна.
На Святвечір, 24 грудня, німці зазвичай їдять легку вечерю, яка символізує очікування Різдва. Популярними стравами на Святвечір є:
- Риба. Найчастіше це короп, але також можуть бути й інші види риби, такі як лосось.
- Простий, але смачний салат із картоплі, майонезу та інших інгредієнтів.
- Відварені або смажені сосиски є ще однією популярною стравою на Святвечір.
- На столі можуть бути різноманітні закуски, такі як ковбаса, сир, мариновані овочі.
У перший та другий день Різдва, 25 та 26 грудня, німці зазвичай готують більш ситні страви. Серед популярних різдвяних страв можна назвати:
- Гусак або качка, запечена з яблуками, часто подається з кнедликами та капустою.
- Запечена свинина з різними гарнірами.
- Можуть бути також страви з оленини, дичини або телятини.
- Крім картоплі та капусти, популярними гарнірами є тушкована квасоля, різні види тушкованих овочів.
- На десерт зазвичай подають різдвяне печиво, штолен (хліб із сухофруктами та горіхами), пудинг або яблучний штрудель.
Різдво в Німеччині: як святкують та що роблять
У Святвечір уся родина збирається за святковим столом, де головними стравами зазвичай є риба, картопляний салат та різноманітні закуски.
Після вечері діти із нетерпінням розпаковують подарунки, які, за легендою, приносить Weihnachtsmann (німецький Дідусь Мороз). Багато німців відвідують різдвяну службу в церкві.
У перший та другий день Різдва продовжуються святкування в колі родини та друзів.
Різдво – це час для відпочинку та розслаблення. Багато німців гуляють на свіжому повітрі, читають книги або просто насолоджуються спілкуванням із близькими.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-19 18:00:00