Україна і світ

Смачний та корисний журавлинний чай: рецепт та склад


Журавлинний чай – це ідеальний напій для холодної пори року. Він не лише зігріває та бадьорить, а й приносить користь організму завдяки багатому складу корисних речовин.

Склад чаю з журавлини та перевірений рецепт – читайте в матеріалі.

Журавлинний чай: склад

Основним інгредієнтом напою є журавлина – цінна ягода, що містить фруктозу, глюкозу, вітаміни С, В, К1, а також лимонну й щавлеву кислоти, пектин, ніацин, залізо, калій, фосфор і селен.

Завдяки такому насиченому складу журавлинний чай має низку корисних властивостей:

  • Покращує травлення та сприяє засвоєнню їжі.
  • Допомагає при здутті живота.
  • Чинить антимікробну дію, сприяє лікуванню інфекцій сечостатевої системи.
  • Зміцнює судини та перешкоджає утворенню холестеринових бляшок.
  • Підвищує потовиділення, що корисно при високій температурі.
  • Підтримує рівень енергії та додає сил.
  • Омолоджує шкіру, допомагає зберегти її пружність.
  • Покращує настрій завдяки приємному смаку та аромату.

Кому не варто вживати журавлинний чай – через високу кислотність його слід вживати з обережністю людям, які страждають на:

  • Хронічний гастрит із підвищеною кислотністю.
  • Часті напади печії.
  • Рефлюкс-езофагіт.
  • Чутливість слизової оболонки горла.
  • Алергію на червоні ягоди.
  • Також не рекомендується давати журавлинний чай дітям до 3 років.

Журавлинний чай: рецепт

Приготувати журавлинний чай дуже просто! На бажання можна додати у напій трохи тертого кореня імбиру та цедру апельсина.

Інгредієнти:

  • 100 г свіжої журавлини
  • 1 ст. л. подрібненого листя журавлини або 1 ч. л. чорного чи зеленого чаю
  • 500 мл води

Приготування:

  1. Ягоди розімніть товкачаем і перекладіть у заварник.
  2. Додайте листя журавлини чи чай та залийте окропом (500 мл).
  3. Залиште журавлиний чай настоюватися 15 хвилин.

Перед вживанням процідіть – і насолоджуйтеся ароматним та корисним журавлинним чаєм!

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-20 14:30:00