Смачний та корисний журавлинний чай: рецепт та склад

Журавлинний чай – це ідеальний напій для холодної пори року. Він не лише зігріває та бадьорить, а й приносить користь організму завдяки багатому складу корисних речовин.
Склад чаю з журавлини та перевірений рецепт – читайте в матеріалі.
Журавлинний чай: склад
Основним інгредієнтом напою є журавлина – цінна ягода, що містить фруктозу, глюкозу, вітаміни С, В, К1, а також лимонну й щавлеву кислоти, пектин, ніацин, залізо, калій, фосфор і селен.
Завдяки такому насиченому складу журавлинний чай має низку корисних властивостей:
- Покращує травлення та сприяє засвоєнню їжі.
- Допомагає при здутті живота.
- Чинить антимікробну дію, сприяє лікуванню інфекцій сечостатевої системи.
- Зміцнює судини та перешкоджає утворенню холестеринових бляшок.
- Підвищує потовиділення, що корисно при високій температурі.
- Підтримує рівень енергії та додає сил.
- Омолоджує шкіру, допомагає зберегти її пружність.
- Покращує настрій завдяки приємному смаку та аромату.
Кому не варто вживати журавлинний чай – через високу кислотність його слід вживати з обережністю людям, які страждають на:
- Хронічний гастрит із підвищеною кислотністю.
- Часті напади печії.
- Рефлюкс-езофагіт.
- Чутливість слизової оболонки горла.
- Алергію на червоні ягоди.
- Також не рекомендується давати журавлинний чай дітям до 3 років.
Журавлинний чай: рецепт
Приготувати журавлинний чай дуже просто! На бажання можна додати у напій трохи тертого кореня імбиру та цедру апельсина.
Інгредієнти:
- 100 г свіжої журавлини
- 1 ст. л. подрібненого листя журавлини або 1 ч. л. чорного чи зеленого чаю
- 500 мл води
Приготування:
- Ягоди розімніть товкачаем і перекладіть у заварник.
- Додайте листя журавлини чи чай та залийте окропом (500 мл).
- Залиште журавлиний чай настоюватися 15 хвилин.
Перед вживанням процідіть – і насолоджуйтеся ароматним та корисним журавлинним чаєм!
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-20 14:30:00