Україна і світ

Слово Німеччини не ключове у питанні передачі F-16 Україні – Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Німеччина не буде відігравати вирішальної ролі в питанні передачі Україні літаків F-16. Це пов’язано з тим, що F-16 – це американська технологія.

Про це Кулеба сказав в інтерв’ю ВВС Україна. 

– Я думаю, це якась інерція у сприйнятті передачі озброєнь: так, а що там Шольц? Чому позиція Німеччини і канцлера Шольца була важливою щодо танків Leopard – це масовий танк, але це німецька технологія, тому і слово Німеччини було ключовим. У питанні літаків слово Німеччини не є ключовим, тому що це американська технологія, – повідомив міністр.

Він зауважив, що для передачі літаків F-16 будь-якою країною потрібна буде згода США.

Зараз дивляться

У спілкуванні дипломатів, за його спостереженням, ця модель називається найчастіше, адже це чи не наймасовіший винищувач четвертого покоління, який, окрім іншого, є одним з найуспішніших на ринку озброєнь.

За його словами, таких літаків дуже багато – тисячі одиниць, і при цьому країни, які ними володіють, уже почали переозброєння на F-35, тож Україна може претендувати на ці машини.

Міністр додав, що Київ не списує з рахунків також інші літаки – зокрема, шведські Гріпени, французькі Рафалі та Міражі.

– Ми відкриті до спілкування з усіма партнерами. Але ми завжди до питання зброї підходимо дуже раціонально і фокусуємося саме на тому, що ми можемо отримати. Головне – це добитися ухвалення політичних рішень. Але після того, як ми вирішили питання щодо Patriot та інших систем ППО, я не маю сумнівів, що і це рішення буде ухвалене, – сказав Дмитро Кулеба.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Президент США Джо Байден раніше заявив, що Штати не готові задовольнити запит України на літаки F-16 американського виробництва.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-03 16:29:18

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин