Україна і світ

Скорочення робочого тижня та харчування: в Україні планують реформувати дитсадки

Вихователям дитячих садків можуть зменшити робочий час до 30 годин на тиждень.

Таку норму передбачає законопроєкт № 8030 про реформу дошкільної освіти, який готують до голосування у Верховній Раді у другому читанні. Крім того, у ньому є й інші важливі зміни у закладах дошкільної освіти.

Які зміни чекають на дитсадки

Запропоноване скорочення робочого часу до 30-годинного тижня для вихователів має покривати навчальну, виховну, методичну, організаційну роботи та іншу педагогічну діяльність.

Зараз дивляться

Крім того, керівникам та вихователям-методистам закладів дошкільної освіти скоротять тривалість робочого часу до 36 годин на тиждень на одну тарифну ставку.

Зокрема щорічна основна оплачувана відпустка надаватиметься педагогічним працівникам на 56 календарних днів, тоді як помічникам вихователя закладів дошкільної освіти – на 28 календарних днів.

Щорічно за особливий характер праці працівники дитсадку додатково отримуватимуть 7 календарних днів відпустки. Мова йде про помічників вихователів спеціальних закладів дошкільної освіти, інклюзивних, спеціальних груп інших закладів дошкільної освіти.

Також педагогічні працівники дитсадків протягом робочого дня матимуть перерву для відпочинку й харчування тривалістю не менше 45 хвилин.

Варто зазначити, що наразі тривалість робочого часу педагогічних працівників у дитсадку не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Які ще зміни передбачає законопроект

Законопроєкт передбачає обов’язкову наявність укриття. Також у дитсадках пропонують ввести психологічний супровід, сучасні підходи в організації харчування, медичного обслуговування. Зміни мають торкнутися і цифровізації управлінських процесів та підтримки роботи вихователів.

Також планують запровадити більше різноманіття груп:

  • вікові;
  • різновікові;
  • інклюзивні;
  • спеціальні;
  • з різними освітніми програмами та розпорядками перебування вихованців.

Джерело: Освіта.uа

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-23 13:02:33

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин