Україна і світ

Скільки є часу сховатися: експерт про орієнтовний час прильоту ракет

Вже кілька місяців поспіль в Україні чи не щодня лунають сигнали повітряної тривоги. Більшість українців вже звикли до неприємного сигналу, а хтось взагалі припинив звертати на нього увагу.

Повітряна тривога стала частиною нашого життя, проте не варто забувати, що саме вона сповіщає про ймовірну небезпеку – приліт ворожої ракети.

Факти ICTV розбиралися, скільки часу мають українці, щоби сховатися після повітряної тривоги, як місце запуску впливає на час прильоту ракети та скільки в середньому летять різні типи крилатих ракет.

Як працює повітряна тривога

Мабуть, усіх цікавить, хто саме вмикає сигнал тривоги, чи це відбувається автоматично, а як взагалі дізнаються, що потрібно її увімкнути у певному регіоні?

Загалом, виявлення загрози з повітря в Україні – робота радіолокаційних підрозділів Повітряних сил ЗСУ.

Саме вони фіксують усі ворожі повітряні цілі як в Україні, так і далеко за її межами.

Підрозділи мають спеціальні радари стеження. Коли на них з’являється ворожий летальний об’єкт, що прямує в бік України, дається команда Повітря.

Черговий Повітряних сил ЗСУ протягом трьох хвилин телефонує по спецзв’язку та передає відповідну команду.

Після цього сирену вмикає місцева влада. Повітряну тривогу вмикають за фактом зльоту ракети, тобто зрозумілий лише її орієнтовний напрямок.

Саме у цьому напрямку і вмикають сигнал тривоги по областях. На жаль, визначити точне місце її прильоту дуже складно.

Загалом, існує кілька типів сигналів:

  • один довгий рівномірний гудок, який триває до 7 секпопереджувальна сирена;
  • гул, який наростає та знижується, триває одну хвилину та повторюється не менше трьох разів – загальна тривога (треба йти в укриття);
  • довгий та безперервний сигнал – повітряна тривога, ймовірно, ракета летить у ваш регіон.

Скільки летять різні типи ракет

Росія випускає по території України балістичні та крилаті ракети. Найчастіше у звітах Генштабу фігурують кілька типів ракет:

  • Іскандер-М – балістична, сучасна ракета;
  • Точка-У – балістичні радянські ракети;
  • Калібр – крилата ракета морського базування;
  • Онікс – крилата морського та берегового базування;
  • Іскандер-К – крилата наземного базування;
  • ракети Х-101 та Х-555 – крилаті повітряного базування.

Загалом, ймовірний час прильоту ракети після повітряної тривоги – від 10 до 30 хв.

Військово-політичний експерт Олександр Коваленко зазначає, що на час прильоту ракет від їх запуску впливають кілька факторів – місце, з якого випущена, швидкість та тип ракети, а також координати цілі.  

– Потрібно розуміти, що є різні місця базування, з яких випускають крилаті ракети. Від цього і залежить, скільки потрібно часу, щоб зреагувати не лише громадянам, а й ППО. Також важливий фактор – тип ракети, який використовують проти того чи іншого міста, бо у різних ракет різна швидкість, структура польоту, концепція використання, – зазначає Коваленко.

Найчастіше Росія випускає ракети з території Білорусі, Бєлгородської області та Криму.

– З тимчасово окупованого Криму РФ обстрілює Одесу та область ракетами П-800 Онікс. Ці ракети запускаються з берегових комплексів, їх максимальна швидкість – 3000 км/год, а до Одеси відстань майже 200 км. Тобто ракета долетить за хвилини, – каже військовий експерт.

Бувають випадки, коли ППО реагують на ракети швидше, ніж сигнал повітряної тривоги.

Саме тому ми не завжди чуємо тривогу, коли випускається ракета. Варто зазначити, що повітряна тривога – це лише попереджувальний сигнал можливої загрози.

Найкраща ситуація на реагування ракет у Центральній, Південній та Західній Україні. Олександр Коваленко пояснює, оскільки відстань більша – у ППО є більше часу, щоб перехопити та збити ракету.

– Для центральних регіонів України РФ намагається використовувати крилаті ракети Калібр та Х-101. Вони мають надзвукову швидкість, проте їх часто помічають. Поки вони знаходяться в нашому повітряному просторі, їх фіксують та збивають. Тобто дальні райони України мають більше часу, щоб забезпечити безпеку громадян, – каже експерт.

Тому від ракетних ударів Росії найбільше потерпають прифронтові та прикордонні регіоні України.

– Для прикордонних регіонів РФ використовує старі ракети малого радіусу дії, тобто їх максимальна дальність застосування – від 10 до 30 км/год. Їх запускають переважно з території Росії, відстань невелика, тому ними обстрілюють саме селища, які знаходяться біля кордону, – зазначає Коваленко.

Вгадати, яку ракету буде випускати РФ, неможливо, тому загроза залишається для кожного регіону України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тому не варто нехтувати попереджувальними сигналами, після загальної тривоги краще одразу спуститися в укриття.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-27 13:45:20

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин