Україна і світ

Скільки часу знадобиться на відновлення роботи ЗАЕС після деокупації: відповідь Енергоатома

Після деокупації Запорізької АЕС та Енергодару знадобиться щонайменше два місяці для знешкодження всіх вибухових пристроїв та відновлення роботи станції.

Про це повідомили в НАЕК Енергоатом.

– Цей час також необхідний для проведення спеціалістами Енергоатому перевірки стану обладнання, споруд атомної станції та прилеглої території. Наразі рашисти не здатні запустити в роботу бодай один енергоблок ЗАЕС, оскільки лінії електропередачі пошкоджені, крім однієї, через яку станція отримує з України живлення на власні потреби, – йдеться в повідомленні.

Водночас Росатому бракує персоналу, оскільки українські патріоти відмовляються співпрацювати з окупантами, а компетенцій російських фахівців не вистачає для організації повноцінної роботи ЗАЕС.

– Через простій ЗАЕС та зупинку всіх її енергоблоків відбувається постійна поступова деградація систем і обладнання. Адже не дотримується необхідний температурний режим їх роботи, а блоки перебувають у холодному неробочому стані. Станція не виробляє електроенергію, а тільки споживає її з української енергосистеми (близько 100 МВт на власні потреби), – повідомили в Енергоатомі.

У випадку пошкодження останньої лінії, яка з’єднує ЗАЕС з українською енергосистемою, станція перейде в режим блекауту і включаться дизель-генератори.

У такому стані ЗАЕС працювала п’ять разів після ворожих обстрілів, однак жодного разу не сталось відключення ще й дизель-генераторів, що несе ризик ядерної чи радіаційної аварії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Енергоатом

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-18 18:31:28

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин