Україна і світ

Ситуація критична, але місто стоїть – аналітик Том Купер про бої за Бахмут

Навколо Бахмута точаться важкі бої, де збройні сили Росії намагаються штурмувати позиції України важкоозброєними військами. Однак говорити про суттєві успіхи окупантів наразі не можна, а інформація про те, що Бахмут узятий у котел, не відповідає дійсності.

Про це у своєму блозі в Medium написав Том Купер, австралійський військовий аналітик, який спеціалізується на історії бойової авіації.

Факти ICTV нижче наводять переклад статті Купера про бої на Донеччині, зокрема, навколо Бахмута.

Зараз дивляться

В останні кілька днів, у світлі публікації щодо тактичного керівництва ЗС РФ із захоплення, з’явилося багато розмов про нову тактику ЗС РФ, орієнтовану на піхоту. По суті, росіяни перебудували масу своїх формувань у штурмові групи і (безліч штурмових груп, з’єднаних) у штурмові батальйони. Кожен з останніх містить до шести штурмових груп, має власну командну ланку, мінометну та АГС ланку, взвод основних бойових танків і БМП, кожен має підтримку радіоелектронної боротьби та загін БПЛА.

Це пояснює не лише відео, на яких показано, як росіяни штурмують українські позиції з 1, можливо, 2 бойовими танками та 2-4 БМП, а й – і особливо – їхні нещодавні успіхи в районі Бахмута. Там вони просуваються вперед майже виключно важкоозброєною піхотою (або “важкою піхотою”): піхотою, оснащеною великою кількістю ракетних установок РПО, гранатометів АГС-17, РПГ-7, важких кулеметів КОРД і снайперських гвинтівок. Звичайно, їм все ще не вистачає БПЛА – до такої міри, що командирам не рекомендується використовувати їх для безперервного контролю за своїми військами. Однак, вони завжди можуть замінити БПЛА, просуваючи мобілізованих росіян вперед, щоб знайти українські позиції, а потім атакувати їх або за допомогою ПВК Вагнера, або за допомогою своїх військ ВДВ.

Два моменти в цьому відношенні. По-перше, це іронія. Починаючи з 2014-2015 років, ЗСУ індоктринували і створювали для протистояння “механізованому джаггернауту”: батальйонним тактичним групам (БТГ) ЗС РФ, у яких де-факто все – включно з машинами десантно-штурмових підрозділів і артилерією – було броньованим. За перші шість місяців після вторгнення Путіна в лютому минулого року вони довели, що здатні знищити “армію мирного часу” Росії.

– Я не знаю жодної російської БТГ, яка не була б хоча б раз розбита в Україні до вересня-жовтня минулого року. Навпаки, є безліч підрозділів, які тим часом довелося перебудовувати по три, а то й чотири рази.

Справді, досі, коли і де б росіяни не наступали на відкритих і вільних від рослинності територіях – наприклад, у районі Авдіївки, Марїнки та Вугледара – ЗСУ чудово справляються.

Однак, принаймні, на місцевості північної частини Донецької області, яка подібна до бокажу (регіон із типом ландшафту, де пасовища, поля і луки відокремлені одне від одного й оточені земляними насипами, увінчаними живоплотом, рядами дерев і лісопосадками, – Ред.), українці зазнають усіляких проблем, незалежно від того, скільки та які підрозділи (і командири) там задіяні. У ЗСУ просто немає рішення для російської тактики Stroßtruppen (штурмтрупери, – Ред.) або важкої піхоти (за прикладом німецьких ініціаторів цієї тактики 1918 року): якщо не брати до уваги всього іншого, у них недостатньо важкої піхотної зброї, недостатньо запасних стволів для кулеметів, і далеко не завжди вистачає боєприпасів для артилерії.

– Так, я знаю, я говорю як заїжджена платівка. Але це факт, і я не бачу жодних поліпшень у цьому відношенні за останні 8-10 тижнів. Навпаки, не тільки факт, що НАТО поставляє менше артилерійських боєприпасів, ніж у липні-серпні минулого року, а й менше боєприпасів і запчастин, ніж у листопаді-грудні.

По-друге: ми багато чули про жахливі російські втрати за останні кілька тижнів. Однак слід стримувати ейфорію, що виникла. Майте на увазі, що, в якій би війні не була справа, завжди є тенденція принижувати противника. Кількість прикладів обчислюється десятками: подивіться, як США і союзники в Корейській війні скаржилися на “маси китайської піхоти, що пригнічують їх своєю чисельністю”. Подивіться, як точно так само чинили індійці після поразки від китайців у Гімалаях 1962 року. Подивіться, як іракці скаржаться на “напади іранських тарганів у вигляді людських хвиль” і змушені (дослівний переклад) “збирати врожай”, і не обговорюймо позицію різних інших західних армій по відношенню до будь-яких збройних сил “третього світу” до сьогоднішнього дня. Наразі саме українці (і більша частина Заходу) поводяться подібним чином по відношенню до цієї “нової піхотної тактики” ЗС РФ.

Річ у тім, що в деяких випадках “жертви” різних версій тактики, відомої як Stroßtruppen, так і не навчилися з нею справлятися; в інших випадках їм знадобилися роки (і хімічна зброя). Залишається сподіватися, що ЗСУ не ризикуватиме ні тим, ні іншим, а швидко зробить висновки – і НАТО потурбується про те, щоб остаточно й повторно почати постачати українську армію необхідною важкою піхотною зброєю, боєприпасами та БПЛА. Це тим часом є нагальним питанням: ЗСУ потребує важкої піхотної зброї.

З цього погляду, будь-які подальші мріяння – наприклад, про Leopard 2, Challenger, М1 Abrams, (винищувачі Thunderbolt, – Ред.) А-10 і F-16 – це найгірший варіант: марна трата часу і ресурсів.

У будь-якому разі, повертаючись до новин: два дні тому генерал Сирський наказав направити в район Бахмута підкріплення, зокрема танкову бригаду. Це означає: ЗСУ збираються продовжувати боротьбу за місто.

Тактика

Загалом, хто все ще мріє про те, що в росіян не вистачає артилерійських боєприпасів, або все ще приділяє занадто багато уваги сваркам між Пригожиним і некомпетентними органами в Москві, то я не проти, але, вибачте, на це немає часу. Досить сказати, що контакти всередині Бахмута повідомляють про відсутність нестачі в російській артилерії. Навпаки. Ба більше, позиції ЗСУ на околицях зазнали численних ударів ТОС-1 і близько 50 авіаударів ПКС РФ, як учора, так і сьогодні. Особливо цікаво те, що деякі з ударів ПКС РФ тепер включають в себе доставку бомб вночі, тобто майже напевно здійснюються літаками Су-34. Це, своєю чергою, свідчить про те, що ПКС вдалося певною мірою придушити ППО ЗСУ в районі Бахмута.

Для сьогоднішнього оновлення я підготував дві карти.

1) На першій карті показані напрямки основних російських атак за останній тиждень. Стрілки, про які йдеться, спочатку виглядатимуть “незручними” через “всі ці повороти на 90 градусів”: майте на увазі, що російські штурмові групи в районі Бахмута діють майже винятково як піхота, яка наступає вздовж живих огорож, а вони оточують – в основному – “чотирикутні” поля.

Ще один цікавий момент: де-факто немає твердої “лінії фронту” від Оріхового-Василівки на півночі до Ягідного: надто багато атак і контратак відтоді, всі вони “в густих заростях живоплотів між ними”.

Одна точка, що становить особливий інтерес (принаймні для мене) – “той пагорб над Кліщіївкою”: я позначив його синім дев’ятикутником. Наскільки мені відомо, станом на вчорашній вечір, він усе ще перебував під контролем ЗСУ. Не знаю, чому всі повідомляють, що він “під російським контролем”, але суть у цьому: це причина, через яку російські ВДВ і Вагнер не можуть потрапити в південну частину Бахмута. Росіяни повинні пройти повз цей пагорб, якщо вони хочуть атакувати Часів Яр або Іванівське на заході, або в напрямку заправки WOG на дорозі 0504, у південно-східному Бахмуті.

screenshot 3

Бої за Бахмут / Фото: Tom Cooper

2.) На другій карті показані українські контратаки останніх трьох днів.

– По суті, “котла” не було, тому що росіян занадто багато далі на схід, і немає слабких місць, якими можна було б скористатися. Натомість ЗСУ провели серію контратак з метою вдарити по передових точках збору ЗС Росії і зірвати подальші атаки, щоб виграти час для ротації пошарпаних частин у тилу і заміни їх свіжими підрозділами.

Багато з цих атак не досягли своїх цілей – якщо не з іншої причини, то тому, що погода в районі Бахмута стала теплішою, ішов дощ, і машини застрягли в багнюці, ледь покинувши дороги.

screenshot 2

Бої за Бахмут / Фото: Tom Cooper

Підсумок: ситуація на вчорашній вечір була такою, якою вона була приблизно 24-25 лютого.

Звісно, вчора росіяни заявили про захоплення району М’ясокомбінату на півночі Бахмута, а сьогодні – про досягнення пунктів усього за 600 м від висоти 0506 на захід від Бахмута. Однак, незважаючи на те, що вони могли закріпити за собою МКД, “просування” в напрямку висоти 0506 – це не те ж саме, що “фактичне досягнення і закріплення там”. Це, буквально, “боротьба в гору”, яка займе в них на кілька днів більше.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Загалом, битва за Бахмут триває. Місто не втрачене: українці борються за нього. Просто ситуація критична: росіяни наступають ще більш чисельно і люто, а українці обороняються, запекло і всіма доступними засобами.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-02 03:22:47

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин