Симптоми холери, причини зараження, профілактика, лікування – МОЗ
Міністерство охорони здоров’я України, враховуючи актуальність теми, особливо для окупованих ворогом територій, розмістило на своїй сторінці у Facebook пам’ятку про причини зараження холерою та симптоми цього інфекційного захворювання.
– Через російську військову агресію, масові руйнування окупантами РФ інфраструктури, відсутність у деяких містах доступу до чистої питної води – збільшується ризик поширення інфекційних захворювань, – йдеться у повідомленні.
Відзначається, що наразі спалахів, зокрема, холери, не зафіксовано.
Холера – це гостре інфекційне захворювання, яке розвивається за вживання харчових продуктів або води, заражених холерним вібріоном.
Основним клінічним проявом холери є діарея.
Найефективніший спосіб профілактики захворювання – вакцинація. Хоча його застосовують у разі спалаху і в районах із підвищеним ризиком виникнення холери.
Ефективні способи попередження холери:
- дотримання гігієни рук і харчових продуктів;
- зони приготування їжі та посуд повинні бути очищені безпечною водою з мийними засобами, після чого вони повинні висохнути перед повторним використанням;
- кип’ятіння води не менше від однієї хвилини;
- якщо є можливість, краще використовувати бутильовану воду;
- відмова від купання в невідомих водоймах.
Якщо своєчасно отримати медичну допомогу, холеру можна вилікувати. Тож необхідно якомога швидше звернутися до лікаря.
Під час терапії важливо відновити кількість рідини та баланс мінералів в організмі. Для цього застосовують регідратаційні розчини.
Холера може бути смертельною внаслідок тяжких наслідків інфікування, таких, як:
- зневоднення;
- шок;
- зниження рівня цукру в крові;
- зниження рівня калію;
- ниркова недостатність.
Симптоми холери:
- діарея;
- нудота і блювання;
- судома;
- загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;
- зниження температури;
- зниження еластичності шкіри.
Джерелом збудника інфекції є людина – хвора або як носій вібріона.
Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини. Найчастіше це відбувається під час вживання забрудненої води, овочів, фруктів, їжі, яку готувала інфікована людина, купання в заражених водоймах і за побутових контактів.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-06-08 16:45:57