Україна і світ

Швейцарія може переглянути свій нейтралітет щодо постачання зброї Україні – ЗМІ

Швейцарія близька до того, щоб відмовитись від нейтралітету та дозволити передачу озброєнь Україні.

Про це пише Reuters.

Зазначено, що покупці швейцарської зброї юридично не мають права реекспортувати її і це обмеження, за словами деяких представників збройової промисловості країни, зараз шкодить торгівлі.

Зараз дивляться

Заклики європейських сусідів Швейцарії дозволити такі поставки стають дедалі гучнішими на тлі посилення російського наступу, через що два парламентські комітети з питань безпеки рекомендували пом’якшити правила.

– Ми хочемо бути нейтральними, але ми є частиною західного світу…Ми не повинні мати право вето, щоб зупиняти інших від допомоги Україні. Якщо ми це зробимо, ми підтримаємо Росію, яка не займає нейтральну позицію, – сказав Тьєррі Буркарт, лідер правоцентристської партії FDP, який подав до уряду пропозицію дозволити реекспорт зброї.

Таку думку поділяють все більше жителів країни. Так, за даними нещодавнього соціологічного дослідження, 55% швейцарців виступають за зняття заборони на реекспорт зброї в Україну.

Швейцарський нейтралітет щодо непостачання зброї воюючим країнам діє з 1815 року та був закріплений договором 1907 року. У країні діє окреме ембарго на продаж зброї Україні та РФ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Раніше глава МЗС Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив, що його країна підтримує ідею конфіскації заморожених російських активів і використання їх для відновлення України.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-07 11:12:26

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин